Zahradní nábytek z meranti se objevil na našem trhu teprve před několika několika lety, jedním z nemnoha prodejců je například společnost Mountfield. Tato dřevina pochází z jihovýchodní Asie, kde roste například v Malajsii, Indonésii, na Filipínách nebo v Thajsku. Budete se možná divit, ale právě meranti je jako stvořené pro naše vlhké středoevropské klima.

Každý kus je nezaměnitelný a nezničitelný originál

Meranti je totiž tvrdé dřevo, které díky oblasti svého původu přirozeně odolává vodě, dřevokaznému hmyzu i slunečnímu záření. Na rozdíl od domácího smrku nebo atraktivního eukalyptu má tedy v našich podmínkách mnohem delší životnost.

Meranti je tvrdá dřevina, která odolává středoevropskému vlhkému klimatu, změnám počasí i slunečnímu záření
Autor: Mountfield.cz

Ze zahradního nábytku z meranti se tedy můžete těšit při správné údržbě mnoho let. A pokud chcete mít na zahradě něco opravdu extra, je právě tento materiál tou správnou volbou. Meranti má totiž nezaměnitelnou červenohnědou barvu a výraznou strukturu dřeva, takže každý kus nábytku je vlastně originál.

Odborník radí: Na co si dát pozor při nákupu

Tak jako u každého jiného zboží, tak i u zahradního nábytku jsou velké rozdíly v kvalitě. Někteří prodejci v honbě za ziskem dovážejí sice levné, ale obvykle šizené sestavy, vyráběné třeba z odpadového dřeva.

Meranti má nezaměnitelnou hnědočervenou barvu, která se vyjímá v každé zahradě
Autor: Mountfield.cz

Na co si dát při výběru pozor radí odborník na zahradní nábytek Jan Schlumperger z Mountfieldu:

Odborník na zahradní nábytek Jan Schlumperger z Mountfieldu
Autor: Mountfield.cz
1) Přeměřte si tloušťku desky stolu. Musí být silná alespoň 2,8 cm, protože teprve potom je stůl skutečně pevný a stabilní.

2) Prověřte, zda jsou příčky židlí, křesel a lavic blízko u sebe, poznáte tak, že výrobce na zákaznících nešetří.

3) Důležitá je také záruka. Ta obvyklá dvouletá není pro zahradní nábytek, který musí sloužit dlouhá léta, dostatečná, proto vybírejte ten, na který prodejce poskytuje alespoň 5letou záruku.

Fotogalerie
6 fotografií