Nejen my, ale i zahrada v horkých letních dnech žízní. Jak ji napojit, aby nedošla k úhoně? Máme pro vás 5 rad, na co je třeba si dávat pozor:

1) Nikdy nezalévejte záhony na přímém slunci. Přes den je půda rozpálená, rostlinám způsobíte teplotní šok a zelenina se vám spaří. Měli byste ji dušenou dřív, než v kuchyni. Totéž platí i pro trávník. Běžte tedy raději k vodě a zahradě ji dopřejte jenom brzy ráno nebo až při západu slunce.

2) Pomozte růžím, okrasným keřů i stromkům tím, že jejich kmínky obsypete mulčem. Ten zpomalí odpařovaní vody a pomůže i proti rozrůstaní plevelů.

3) Právě plevely ze záhonů důsledně odstraňujte. Jsou to velcí zloději vláhy, a tu přece potřebuje vaše zelenina. Okurky a rajčata zalévejte tak, abyste nezkrápěli listy. Pokud budou vlhké, snadněji rostliny zasáhne plíseň.

4) Ve vedrech je zbytečné kropit sice často, ale střídmě. Voda se z rozpálené půdy rychle odpaří a k rostlinám se nedostane. Lépe je zavlažovat dlouze a vydatně, tedy hloubkově, aby vláha pronikla v půdě opravdu až ke kořenům. Potom bude stačit zalévat zahradu obden.

5) Kdy potřebují rostliny znovu vláhu, poznáte jednoduše: Udělejte lopatkou v půdě rýhu. Pokud je půda proschlá do hloubky více než 10 cm, je třeba znovu zalévat.

Fotogalerie
3 fotografie