Ač to možná někoho překvapí, již brzy nastane ta správná doba pro výsadbu tuplipánů, narcisů, hyacintů a mnoha dalších cibulovin. V souladu se známým úslovím "děti do školy, cibule do země" platí, že ideální dobou pro sadbu je měsíc září. Poradíme vám, jaké podmínky jednotlivé typy cibulovin vyžadují a jak je správně vysadit.

Tulipány

Tulipán je populární květina, dostupná v široké paletě barevných variací. Vyžaduje spíše lehké, písčitohlinité půdy bohaté na živiny. Nesnáší naopak suchou půdu, zem musí být vhlká, nikoliv však zamokřená. Záhon by měl být ideálně v rovině, s alespoň několika hodinami přímého slunečního svitu denně.

Tulipány sázejte od poloviny září do poloviny října do hloubky 15 cm v intervalu 12 - 15 cm od sebe, jejich pestré květy očekávejte na přelomu dubna a května.

Narcisy

Narcisy jsou jedním ze symbolů jara, oblíbené pro svou krásu i příjemnou vůni. Narcisy mají podobné nároky na stanoviště, jako tulipány. Ve srovnání s nimi snesou o něco vlhčí půdu, opět je však třeba zamezit přílišnému zamokření, cibulky jsou velmi náchylné k plísňovým chorobám.

Pro výsadbu je vhodná doba do poloviny října, cibule umisťujte 15 - 20 cm od sebe do hloubky 10 - 15 cm. Narcisy kvetou od března do května a oproti tulipánům není třeba je po odkvětu každoročně vyjímat ze země.

Hyacinty

Hyacinty jsou velmi oblíbenou květinou užívanou k tzv. rychlení, Při něm rostlině v květináči či truhlíku poskytujeme dostatek světla a tepla dříve, než je to v přírodě obvyklé a z vykvetlých hyacintů se tak můžeme těšit třeba již v lednu.

Při venkovní výsadbě hyacinty vyžadují lehkou a propustnou půdu, bohatou na humus a živiny. Nesnáší naopak zeminy kyselou, těžkou a převhlčenou. Nezbytný je dostatek přímého slunečního svitu. Cibule vysazujeme ve vzdálenosti 5 - 15 cm podle velikosti cibule, přibližne 15 cm hluboko. Ideálním měsícem pro výsadbu je září, květů se dočkáte v dubnu a květnu.

Fotogalerie
4 fotografie