Srpen je měsíc, který zahrádkářům přináší mnoho radostí i starostí. Každoročním problémem jsou padaná jablka, které na zemi hnijí a spousta zahrádkářů si láme hlavu, jak je rychle zpracovat.  

Máte rádi křížaly?

Asi nejjednodušší způsob, jak jablka na dlouhou dobu uchovat, je jejich sušení. Jablka omyjte, rozkrojte, vykrojte jádřince a nakrájejte na tenké půlměsíčky. Rozprostřete je na plech pokrytý pečícím papírem nebo utěrkou a sušte na radiátoru nebo slunci. Není dobré dávat jablka do trouby, protože při teplotě vyšší 48oC ztrácejí důležité vitamíny a minerály. 

Pokud sušíte ovoce často, pak se vám vyplatí pořízení speciální sušičky, která vám ovoce usuší během pár hodin. 

Do kompotu

Jablečný kompot si asi všichni pamatujeme ze školních jídelen. Připravili jsme pro vás ale vylepšenou verzi, nad kterou se bude celá rodina mlsně oblizovat. 

Budete potřebovat: 5 velkých jablek, 1 citron,  5 hřebíčků, 4 lžičky skořice, 60 gr třtinového cukru, 3 lžičky rozinek, 3 lžíce rumu

Jablka pokrájejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na středně velké kostičky. Pokapejte šťávou z půlky citrónu a vložte do hrnce. Přidejte nastrouhanou kůru z citrónu, cukr, rozinky skořici, hřebíček a zalijte jablka vodou, tak aby byla úplně ponořená. Jablka vaříme 10 minut, tak aby se nerozpadla. Poté slijeme část vyvařené šťavy a zakápneme rumem. 

Rychlý obrácený koláč

Dalším skvělým receptem, který se hodí k odpolední kávě, je rychlý obrácený koláč

Budete potřebovat:7 jablek, 60 gr třtinového cukru, 60 gr másla, 1 lžičku skořice, 1 balení listového těsta

Jablka umyjte, oloupejte, rozčtvrťte a odstraňte jádřince. Nakrájejte je na středně tenké plátky. Poté v menším rendlíku rozpusťte máslo, přisypte do něj cukr a nechejte lehce zkaramelizovat. Přidejte nakrájené jablka se skořicí a povařte. Jablka krásně pustí šťávu, takže není potřeba přidávat vodu. Po celou dobu jablka průběžně míchejte, aby se v karamelové směsi pěkně obalila.  

Až se vůně jablek rozvoní po celé kuchyni a usoudíte, že jsou měkká (ale ne příliš!), přeneste je do klasické koláčové formy o 20 cm. Rovnoměrně je rozprostřete a přikryjte vyváleným listovým těstem. Těsto okolo formy ořízněte a lehce zatlačte k okraji. Do těsta udělejte pár dírek vidličkou, aby během pečení měla šťáva kudy vytékat. 

Vložte do předehřáté trouby a pečte při 200 oC dokud nebude listové těsto krásně zlaté. 

Po upečení nechejte koláč pár minut odležet. Ořízněte těsto po obvodu formy a koláč rychle vyklopte na čistý talíř. Vynikající je teplý i studený. Dobrou chuť!

Fotogalerie
4 fotografie

Pořád máte jablk příliš?

Pokud se vám letos urodilo opravdu velké množství jablk, které nedokážete zpracovat, pak vám nezbývá nic jiného, než se vydat do nejbližší výkupny nebo moštárny.