Ten problém se opakuje každé léto: jak zaopatřit trávník, aby přežil tropické počasí a přitom, pokud možno, dobře vypadal? Tajemství uspěchu tkví v několika bodech.

Zálivka

Nejdůležitější je samozřejmě dostatečná zálivka. Platí, že je lepší zalévat méně často, avšak o to vydatněji - jen tak se vsákne dostatečné množství vody a dopotuje až k travním kořenům. Ideální dobou pro zalévání je podvečer až večer - opět z důvodu pomalejšího odpařování. V horkých dnech navíc může docházet k zapaření trávníku a bujení různých plísní a chorob. Výjimkou jsou, pokud jde o zalévání, nově oseté plochy, ty musí být vlhké neustále, jinak klíčky přeschnou a trávník nevzejde. Obecně platí, že červenec a první polovina srpna jsou pro zakládání nového trávníku spíše nevhodné a vyplatí se počkat do začátku září.

 

Sekání

Dalším důležitým aspektem je samozřejmě sekání. Odborníci doporučují pro letní měsíce zvýšit podvozek sekačky tak, aby odstaňovala pouze 1/3 délky trávníku - příliš nízká tráva snadno prosychá a v horkém počasí podléhá zkáze. Sekání opět provádíme později odpoledne nebo večer, vždy by po něm měla následovat vydatná zálivka.

 

Hnojení a herbicidy

Ač to možná někoho překvapí, v létě bychom se měli spíše vyvarovat travních hnojiv. Ta jsou totiž účinná pouze v kombinaci s dostatečným množstvím vláhy. V žhavých letních měsících bychom jejich přehnanou aplikací trávník pouze spálili a tím těžce poškodili. Pokud se tedy přece jen rozhodnete příhnojovat, vždy dbejte na dostatečnou zálivku. 

V případě, že bojujete s plevely, můžete v srpnu využít standardní herbicidy STARANE 250 EC nebo LONTREL 300. Jejich aplikaci je vhodné provádět minimálně týden po posledním sekání.

Pokud dodržíte těchto několik jednoduchých rad, je pravděpodobné, že vám váš trávník bude široké okolí závidět i v letních měsících.

Fotogalerie
5 fotografií