Chryzantémy (Dendrathema), či listopadky, jsou známé jako dušičkové květiny, kterými se zdobí hroby v listopadu. Už od konce léta je však můžete sázet jako ozdobu svých balkónů či truhlíků. Chryzantémy se totiž výborně hodí na pěstování v menších nádobách a kvetou, dokud je nespálí první mrazy.

Chryzantémy pocházejí z Asie, zejména v Číně a Japonsku jsou dodnes velmi oblíbené. Existuje mnoho druhů, které se liší velikostí květů, výškou, barevností i dobou květu. Můžete je proto různě kombinovat a vytvářet ve svých truhlících působivé aranže.

Zpravidla platí, že vyšší listopadky, někdy až metr dosahující, se hodí na květinové záhony. Nižší a drobnější květiny více vyniknout v menších květináčích.

Jak pěstovat chryzantémy

  • Tyto podzimní květiny mají rády slunné stanoviště v závětří. Pravidelný přísun slunečních paprsků chryzantémám zajistí dlouhou dobu květu. 
  • Vysazujeme je na neutrální slabě zásadité půdě. Přihnojujeme s mírou, zpravidla na konci jara.
  • Zaléváme je pravidelně přiměřenou zálivkou. Vždy zaléváme pouze kořeny, listy by měly zůstat suché. Pozor si dejte na přelití, květina by mohla začít uhnívat.
  • Chryzantémy patří mezi trvalky. Květiny v nádobách proto před prvními mrazy schováme a necháme přezimovat na světlém místě s nižší teplotou. Ideální jsou zimní zahrady.
  • Květiny na záhonech na začátku prosince přikryjeme slámou a chvojím, aby byly před zimou chráněny. Odkrýváme je až na konci dubna a teprve tehdy sestřihneme staré stonky. Mladé výhonky tak zůstanou nepoškozeny a na konci léta zase krásně vykvetou.

Neváhejte a listopadky si za svá okna vysaďte. Uvidíte, že díky jejich sytě barevným květům se pošmurný podzim stane veselejší. Od konce léta je seženete snad ve všech zahradnictvích.

Jak chryzantémy naaranžovat? Inspiraci najdete ve fotogalerii.

Fotogalerie
17 fotografií