Jahody můžeme vysazovat ve dvou obdobích - na jaře, anebo koncem léta. Za ideální dobu je považován konec srpna, kdy již nehrozí dlouhodobá vedra, která by rostliny poškodila, a zároveň zbývá do zimy dostak času k tomu, aby jahodník náležitě zakořenil.

Nároky na stanoviště

Jahodník vyžaduje lehkou, dobře zavlažovanou půdu, bohatou na humus. Rozhodně mu nevyhovují těžké a přemokřené půdy, nebo naopak stanoviště s půdou výrazně písčitou, která snadno prosychá. Nejdůležitější aspektem pří výběru stanoviště je dostatečné oslunění, bez něj nikdy nezískáte kvalitní úrodu. Pozemek je třeba s dostatečným předstihem (cca 3 měsíce) pohnojit, ať už kompostem, nebo rovnou hnojem. Před sadbou je také vhodné záhon pečlivě zrýt. 

Odrůdy

Odrůd jahodníku je mnoho, vybírat doporučujeme podle toho, kdy chcete sklízet. Z ranných odrůd jsou populární Elvira čí Gorela, později dozrává Elsanta a Redgauntlet. Evita, Lidka a další plodí během celého léta.

Výsadba a péče

Jahody vysazujeme do řádků v přibližně půlmetrových intervalech, stejně daleko by měly být od sebe i samotné řádky. V průběhu času se sazenice rozrostou a takto jim zajistíme dostatek prostoru i světla.

Vždy je třeba dbát na to, aby rostliny před sadbou nezaschly nebo se nezapařily, na což jsou jahody obzvláště citlivé. Někteří pěstitelé používají jako ochranu před plísní a plevely černou folii nebo netkanou textilii, s níž se snadněji manipuluje. Tu před výsadbou položíme na pečlivě urovnaný záhon, po obvodu zatížíme, aby ji neodnesl vítr, a předpřipravíme si jamky. Kořeny sazenic v jamkách rozprostřeme a pečlivě přihrneme zeminou, aby se rostliny uchytily co nejrychleji. Měli bychom pamatovat také na to, že půda po zalití slehne.

Zálivka musí být vydatná a minimálně 2 - 3 týdny po výsadbě také pravidlená, sazenice nesmí nikdy přeschnout. Po zakořenění můžeme také aplikovat hnojivo, nejlépe dusíkaté, vždy tak, aby neulpělo na samotné rostlině. Později behem zimy můžeme jahody chránit před mrazem a ostrým sluncem pomocí slámy nebo chvojí.

Fotogalerie
8 fotografií