Září je tradičním měsícem sklizně brambor, na zahradách i polích je živo. Jak ale brambory po vyjmutí ze země ošetřit a uskladnit, aby si uchovaly lahodnou chuť co nejdéle?

1. Čištění

Ihned po vyjmutí ze země, ještě za vlhka, z brambor opatrně odstaňte nalepenou zeminu. Postupujte opatrně, nemělo by dojít k narušení slupky, jinak hrozí, že poškozená brambora začne hnít a nakazí i další hlízy ve svém okolí. Ze stejného důvodu je třeba ze sklizně odstranit popraskané, nakopnuté či jinak poškozené hlízy, které se dle míry poškození mohou použít k okamžité konzumaci. Brambory zbytečně nemáčíme, pokud zemina nejde odstranit, radši ji na hlíze ponecháme.

2. Vydýchání

Očištěné brambory umístíme do přechodného skladu. Ideálně to může být větraná stodola nebo garáž, v níž je cca 15° C a tma, nebo alespoň šero. Hlízy zde skladujeme v tenké vrstvě, aby dokonale oschly a snížilo se riziko vzniku plísní.

Fotogalerie
3 fotografie

3. Skladování

Místností pro dlouhodobé skladování je nejlépe dobře větraný sklep nebo stodola, v ní však může být problém s udržením stálé teploty. Ta by se měla pohybovat od 4 do 8°C, pokud je vyšší, brambory se scvrkávají a hnijí, při teplotě blížící se bodu mrazu pro změnu dochází k redukci cukrů a následnému sládnutí hlíz.

Nasládlé brambory se pro konzumaci příliš nehodí, při smažení tmavnou a hořknou. Proto brambory určené pro výrobu hranolků, chipsů a dalších smažených produktů uchováváme při teplotě cca 9°C.

Během celého skladování je třeba brambory pravidelně kontrolovat. Pokud zjistíte výskyt plísně, vlhké hniloby nebo jakékoliv další choroby, napadené hlízy okamžitě zlikvidujte a zbytek sklizně podrobte pečlivé kontrole.

Pokud brambory správně uskladníte a budete se o ně pravidelně starat, vězte, že vám vydrží až do jara následujícího roku.