Pokud máte na zahradě třešeň, javor nebo třeba dub, již brzy vás čeká záplava barevného listí. Myslíte, že nemůže být k užitku? Zřejmě máte pravdu. Ale ještě než se ho zbavíte, můžete udělat malou radost sobě i svým blízkým.

Land art

Známý skotský umělec Andy Goldsworty patří k průkopníkům tzv. land artu. Pro tvorbu svých exponátů používá výhradně přírodní materiály - kameny, dřevo, květiny nebo větve, tvoří vetšiou daleko od civilizace a mnoho z jeho děl vydrží pouze po velmi krátkou dobu.

Pohrajte si s listím

Jedním z jeho slavných výtvorů jsou kompoozice z barevného listí. Ty často tvoří z listí japonských červených javorů, stejně hezké však vypadají i ty z třešňových či dubových listů. Fantazii se meze nekladou, z listů můžete vytvářet ornamenty, barevné přechody nebo jimi pokrýt zahradní jezírko. Vtipně působí "nekonečný" had, kterého nejsnadněji složíte z třešňových listů. Ty propojíte pomocí stonků - stonek jednoho listu provléknete listem následujícím - a takto můžete složit hada, který ovine celou zahradu, vede přes potok, kameny či šplhá do korun stromů. Uvidíte, že pokud se pustíte do díla, budete mít zábavu na celý den, největší radost jistě udělá ornament z listí dětem.

Na závěr ještě malé upozornění: počítejte s tím, že dílo vydrží jen chvilku. Stačí prudší poryv větru a po ozdobě nezbyde ani památky. Tato pomíjivost však přidává Goldswortyho kouskům ještě větší kouzlo.

Fotogalerie
3 fotografie