Říjen je krásný měsíc. Na zahradách se probarvují listy stromů i keřů a odkvétají květy rostlin. I když se zdá, že se příroda již připravuje na zimní spánek, venkovní teploty jsou stále příjemné, a zahrádkáři tak na zahrádkách tráví spoustu času.

Fotogalerie
11 fotografií

Květiny a okrasné keře

Nejvíce práce mají zahrádkáři s přípravou zahrady na zimu. Je důležité vykopat cibuloviny a hlízy begónií, dosen a mečíků. Choulostivé a exotické květiny je třeba schovat do teplejších prostor domu. Vhodným místem pro uskladnění jsou chodby nebo zimní zahrady. Do sklepa rostliny nikdy neukládejte, neměly by dostatek světla. Rostliny zbavte seschlých květů, výhonků, přihnojte je a pečlivě ošetřete proti škůdcům.

Pokud máte rostliny v těžkých květináčích a není možné je přenést, doporučujeme je obmotat pytlovinou nebo bublinkovou fólií. Důležité je, aby květináče nebyly plné vody, která by pod fólií mohla plesnivět. Některé rostliny a keře je dobré přesadit do záhonu a zazimovat. Použít můžete mulčovací směs, jehličí nebo pytlovinu.

V říjnu se také vysazují keře růží, opadavé listnáče a okrasné dřeviny.

Sklizeň a výsadba ovocných stromů

Říjen je měsícem, kdy pokračuje podzimní sklizeň zimních odrůd hrušek, jablek a kdoulí. Po sklizni je důležité v okolí stromů odstranit všechny popadané plody, půdu zkypřit a řádně prohnojit kompostem nebo speciálními hnojivy. Polovina října je také obdobím, ve kterém se začínají sázet mladé ovocné stromky. Různé odrůdy zakoupíte ve školkách nebo specializovaných zahradnictvích. Před zasazením do hlíny je nutné strom nechat den odležet ve vlažné vodě, aby byl na přesazení řádně připraven. Zarovnejte jeho kořeny a vložte je do jámy společně s kůly, ke kterým stromek pletivem přiděláte, aby pevně stál. Pletivo strom také chrání před okusováním od divoké zvěře. Ovocné stromy vysazujte do poloviny listopadu. Sázet také můžete keře angreštu, rybízu nebo josty. Vinnou révu je lepší sázet až na jaře.

Poslední zelenina

V polovině podzimu se sklízí poslední druhy zeleniny. Sbírá se košťálová a kořenová zelenina, podzimní druhy listových salátů a pórek. Rajčata a papriky ze skleníků. Vysévá se mrkev a petržel, půdu však musíte řádně zazimovat. Před zimou je nutné chránit také jahodníky.

A co trávník?

Trávník před zimou také potřebuje péči. Trávník dále sečte a přihnojujte. Důležité je, aby měl trávník dostatek vzduchu, můžete proto použít vertikutační hrábě. Důležité je pravidelně sbírat spadané listí, aby pod ním trávník nezahníval.

Tip redakce: 

Podzimní úklid zahrady vám usnadní kvalitní nářadí, které vám ušetří čas a ulehčí práci. Takové je třeba nářadí s výměnným systémem QuikFit™. Díky vyměnitelným pracovním částem a násadám vám na více úkolů bude stačit méně nástrojů a při skladování ušetříte spoustu místa.

Sháníte potřebnou výbavu pro údržbu vaší zahrady? Vyzkoušejte náš Bazar Blesk a ušetřete!