Moje babička vždy říkala, že cibule je všelék. A samozřejmě se, tak jak je u babiček obvyklé, nemýlila. Cibule opravdu pomůže od vše možných neduhů. Nejvíce ji však oceníte v tomto sychravém počasí, kdy ve vzduchu poletují různé viry, které se šíří kapénkovým přenosem. Cibule je důležitým pomocníkem díky svým přírodním antibiotickým účinkům, které zrychlují proces uzdravení. Uleví vám od kašle, rýmy a zahlenění. Také zmírní projevy chrapotu a nakřáplého hlasu.

Cibuli můžete užívat ve formě odvaru k pití nebo inhalaci, nebo jemně nastrouhanou a smíchanou s medem nebo cukrem. Divadelníci v období viróz také často pijí cibuli svařenou s vincentkou, mlékem a medem. Tento koktejl neoceníte pro chuť, ale na hlasivky působí znamenitě.

Vyléčí astma i cukrovku

Cibule obsahuje důležitou látku allicin,díky které se zbavíme nepříjemných projevů nachlazení, angíny a chřipky. Také je bohatá na vitamíny, minerály, stopové prvky a kyselinu listovou. Díky tomu pomáhá při potížích trávícího traktu. Odstraňuje potíže nechutenství, upravuje produkci žluče a žaludečních šťáv a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva. Další neocenitelnou vlastností je, že cibule čistí krev a podporuje zdravý oběhový systém. Mimo jiné také upravuje hladiny cukru a cholesterolu v krvi. Lidové léčitelství dokonce tvrdí, že cibule vyléčí astma a sklerózu. 

Fotogalerie
3 fotografie

Do ponožek

Trápí vás hmyzí štípnutí? Pak si na postižené místo zkuste přiložit půlku cibule a hned se vám uleví. Cibule je totiž také mnohostranná při vnějším použití. Léčí různé nepříjemné kožní projevy, jakými jsou například záněty, bradavice či plísně.

A nejlepší recept na závěr. Jako malému chlapci mi babička pravidelně přikládala cibuli k nahým chodidlům. Recept je jednoduchý. Cibuli najemno nakrouháte vložíte na chodidla. Důkladně je obmotáte větším látkovým kapesníkem a nasadíte teplé ponožky. Tento zábal necháte působit přes noc a brzy uvidíte výsledky. Na tento babský lék na nachlazení a horečku dodnes nedám dopustit.