Zahrada v prosinci nekvete ani nevoní, ale pořád je krásná díky stálozeleným dřevinám či okrasným travinám. Barevnými plody zahradu oživují cesmíny, hlohy, rakytníky, dřišťály a hlohyně. Ani v prosinci, však nesmíme na zahradní práce zapomínat. Zimní období je ideální čas pro úpravu dřevin.

Zalévejte a roubujte

V prosinci slunce zapadá již okolo 16. hodiny, zahrádkáři proto nezbývá v péči o zahradu mnoho času. Pokud ještě nedorazily velké mrazy neměli byste zapomínat na zalévání listnatých a jehličnatých dřevin, aby zbytečně nesesychaly.

Z ovocných stromů posbírejte poslední mumifikované plody a oškrábejte starou kůru ze stromů, aby se strom přes zimu lépe regeneroval. Okolo ovocných a okrasných dřevin umístěte kompost, aby měly dostatek živin.

Shrabte také listí a popadané plody, aby vám během zimy pod stromy netlely. Suché listy navíc mohou sloužit jako útočiště pro různé škůdce.

Čerstvě vysázené okrasné stromky zase nezapomeňte dostatečně přikrýt chvojím, aby jste je ochránili před ledovým větrem.

Druhá polovina měsíce je ideální k roubování a prořezávání ovocných stromů. Rouby by měly být alespoň 25 cm dlouhé a přechovávat je musíte v chladném a vlhkém prostředí. Vhodné je umístit na zahradu např. pod stromy a přikrýt dostatečným množství listí. Také můžete začít s výsevem trvalek do květináčů, které potřebují přes zimu přemrznout.

 

Rada na závěr

Milý zahrádkaři, po celý rok jste na své zahradě tvrdě pracovali, takže prosinec využijte především ke svému odpočinku a načerpání nových sil. 

Fotogalerie
4 fotografie