Jak se co nejlépe můžeme před sezónou postarat o zahradní techniku?

O zahradní techniku se na začátku jara nemusíme vůbec starat, pokud jsme její servis provedli již před podzimním uskladněním. Jestliže jsme tak neučinili, čeká nás celá procedura na jaře. Začneme tím základním, ale velice důležitým bodem - dokonalým vyčištěním. Je třeba vyčistit nejen vnější části, ale i pracovní části. Zapomenout nesmíme například žebrování motoru. Pokud jej neočistíme, nalepí se na něj prach, tráva a tato usazenina potom brání chlazení motoru a může dojít k jeho přehřátí a poškození. Důležitá je také kontrola vzduchového filtru. Filtr vyčistíme, v případě většího znečištění vyměníme. Zapomínat nesmíme také na zapalovací svíčky, ty se mění zhruba po 100 hodinách provozu.

Proč je vlastně tak důležité se o stroje starat?

Nestačí je jen očistit? Je to stejné jako v případě automobilu. Ten také nestačí jen jednou za čas auto umýt. Zahradní technika pracuje ve velmi agresivním prostředí, kde na ni působí prach, vlhkost, travní šťávy a podobně. Motory zahradních strojů potom pracují za vyšších teplot a při relativně vysokých otáčkách. Pokud se tedy nedržíme předepsané údržby, mohou tyto vlivy stát za poměrně rychlým opotřebením, nebo i zničením stroje. Pokud tedy o zahradní techniku nebudeme pečovat, její životnost bude nesrovnatelně kratší a náklady na případné opravy mnohonásobně vyšší. Čtyřtaktní benzínové motory použité v mnoha strojích zahradní techniky mají olejovou náplň.

Sekačky patří mezi techniku, která vyžaduje nejpreciznější servis.
Autor: Mountfield
Co s olejem, který ve stroji přečkal zimu?

Výrobci motorů doporučují výměnu oleje minimálně 1 x za rok, při náročnějších pracovních podmínkách, nebo vyšším průběhu hodin i častěji. Oleje ve vzduchem chlazených motorech jsou totiž vystaveny vyšším pracovním teplotám, než oleje v automobilových motorech. Olej doporučuji vyměnit na jaře před prvním použitím stroje. Během používání strojů nesmíme zapomenout na průběžnou kontrolu hladiny oleje a v případě potřeby jej doplnit.

Jakou péči máme věnovat sekačce na trávu, nejčastějšímu pomocníkovi českých zahradníků?

Sekačku nejdříve očistíme od všech nečistot. Důležité je zbavit špíny hlavně spodní část sekačky, kterému se říká šasi. Právě ve spodní části sekačky se drží zbytky suché trávy a prach. Dále bychom měli, a to nejen u sekačky, provést běžnou údržbu, a to zejména promazání všech pohyblivých součástí. Tedy lanovodů, pastorků zadních kol, seřízení táhel, vůlí atd. Dále bychom měli dotáhnout šroubové spoje a zkontrolovat klínový řemen. Pokud je opotřebovaný, popraskaný nebo jinak poškozený, je nezbytná jeho výměna. Samostatnou kapitolou je potom servis motoru. Zatímco elektrický motor nevyžaduje téměř žádnou údržbu, u benzínového je seznam bodů údržby podstatně širší. Je nezbytné zkontrolovat vzduchový filtr a zapalovací svíčku, provést výměnu oleje po každé sezóně, nastavit správné otáčky a zkontrolovat ventilové vůle. Nakonec nesmíme zapomenout ani na vypuštění zbylého paliva z palivového vedení, případně můžeme do paliva přidat stabilizátor paliva, který působí preventivně proti degradaci paliva a vzniku usazenin. Samozřejmostí je potom nabroušení a vyvážení nože.

A co ostatní zahradní technika?

Platí tato údržba například i pro traktor nebo vertikutátor? Samozřejmě. Pravidelný servis je potřeba poskytnout jakékoliv zahradní technice, ať už se jedná o kultivátor, mulčovač, traktor nebo vertikutátor. Když už jste zmínil vertikutátor, ten má svá specifika, která se týkají vertikutačních nožů. Na rozdíl třeba od sekačky, nebo traktoru, se vertikutační nože nebrousí. Tím je například údržba vertikutátoru, oproti sekačce nebo traktoru, jednodušší.

Do teď jsme hovořili jen o benzínových strojích. Co by měli provést uživatelé elektrické zahradní techniky?

V případě elektrických strojů je údržba velmi podobná. Z pohledu motoru je nejdůležitější čištění jeho větracích otvorů. Navíc bychom měli zkontrolovat všechny elektrické součásti včetně přívodního kabelu.

Alexandr Šmejkal, odborník na servis zahradní techniky firmy Mountfield.
Autor: Mountfield

Zvládne údržbu každý doma sám? Nebo je potřeba, aby se na stroje podíval odborník?

Většinu běžné údržby si během roku zvládne udělat uživatel stroje sám. Ale třeba broušení nože sekačky by měli lidé svěřit odborníkům. Šikovní kutilové tento úkon zvládnou i sami, pokud mají doma brusku. Problém ale vidím především ve vyvážení těchto nožů. Pokud nebudou nože správně vyvážené, bude mít sekačka vysoké vibrace, které mohou způsobit rozsáhlé poškození. Takových „drobností“ je na každém typu stroje celá řada. Proto zákazníkům doporučujeme, aby alespoň jednou za rok přivezli svého pomocníka do servisu, kde jej svěří do rukou profesionálů.

Je možné posezónní prohlídku absolvovat kdykoliv během roku?

Ano, je to možné, ale nejlepší je vždy využít jednotlivých nabídek po sezóně. Např. naše akce běží již řadu let vždy od 1. října do 31. ledna. Pokud chtějí zákazníci ušetřit, je ten správný čas dopřát svým strojům profesionální servis. Navíc teď provádíme údržbu strojů za polovinu běžné ceny.

Kolik takový servis stojí? Můžeme cenu takové kontroly a údržby vyčíslit například na sekačce?

Za údržbu rotační pojezdové sekačky zákazník zaplatí 459 Kč namísto 971 Kč. V této ceně provedeme například výměnu oleje, zkoušku a seřízení otáček motoru, seřídíme ventilové vůle nebo klínový řemen, vyčistíme nebo vyměníme palivový a vzduchový filtr, apod. Navíc v rámci této akce poskytujeme slevu na náhradní díly až 30 %.

Děkujeme za Vaše odpovědi!