Pěstování různých druhů bylin v domácím prostředí není nikterak složité. Důležité jsou však správné podmínky a pravidelná péče.

 

Zasaďte do správné zeminy

Bylinky sázíme do truhlíků či květináčů. Vhodnější jsou keramické, ale ani plastovými nic nezkazíme. Pozor si však dejte při výběru zeminy. Ideální je písčitá až jílovitá zemina (v domácích podmínkách je vhodné smíchat zeminu s pískem v poměru 2:1), rozhodně bylinky nesázejte do příliš výživné zeminy jakou je například rašelina. Bylinky by vám přerůstaly a neměly by výraznou chuť.

Byliny zasadíme do substrátu cca 2 cm pod okraj truhlíku či květináče. Sázíme do jedné řádky. Poté opatrně přehrneme tenkou vrstvou zeminy a lehce vše stlačíme. Lehce pokropíme vodou a necháme semínka vyklíčit.


Dostatek světla je nepostradatelný

Bylinky je potřeba pravidelně zalévat, ale určitě to nepřehánějte. Rostlinky vám tak budou růst pomalu a vydrží až do jara. Nejdůležitějším bodem v péči je však dostatek přímého slunečního světla. Bylinky proto vždy pěstujte na okně orientovaném na jižní či východní stranu. V kuchyni nebo chodbě se rostlinám opravdu dařit nebude a rychle zajdou. Ideální teplota je okolo 15 stupňů Celsia, takže v místnosti raději nepřetápějte. Nikdy bylinky nehnojte umělými hnojivy. Je to plýtvání a výsledek opravdu nestojí za to.

Fotogalerie
5 fotografií
 

Které byliny jsou ty pravé?

V domácím prostředí se dobře daří téměř všem bylinkám. Pokud se z nich chcete těšit delší dobu, pak sáhněte po semínkách trvalek. Patří mezi ně rozmarýn, levandule, tymián, šalvěj lékařská, pažitka, meduňka, dobromysl a mateřídouška. Letničky vydrží jen jednu sezónu, přesto i ony stojí za pěstování. Kerblíkem, bazalkou a koprem oživíte své domácí recepty.

Bylinky kromě své dobré vůně a vynikajících chuťových vlastností, oplývají i léčivými účinky. Můžete si z nich připravit výluh při různých nachlazeních a chřipkách, či pomohou při hořečnatých a zánětlivých onemocněních jako zábal. Například taková šalvěj je zdrojem vitamínu C a díky svým dezinfekčním účinkům výborně působí při kašli a zánětech dutiny ústní. Rozmarýn zase zlepšuje krevní oběh a výborně prokrvuje prochladlé končetiny.