Jednoduchý základ

Zastřešení bazénu můžeme rozdělit do dvou základních skupin - na přenosné a posuvné. Přenosné zastřešení bývá první alternativou pro majitele bazénů, kteří uvažují o jeho zastřešení.  Využívá se nejčastěji pro bazény postavené na povrchu, ale lze ho použít i pro bazény zapuštěné a může být ideálním řešením třeba pro bazén na chalupě. „Jeho výhodami jsou především lehká konstrukce z hliníkové slitiny a tedy lehká manipulace, kterou zvládne opravdu každý. Textilie, která tvoří podstatu zastřešení, je ovšem velice pevná PVC tkanina – podobný materiál se používá na výrobu plachet na kamióny. Vydrží i značnou nepřízeň počasí, liják nebo vítr. K dalším výhodám přenosného zastřešení patří rychlá montáž a demontáž “ říká Michal Dluhoš ze společnosti Mountfield.

Lze jej pořídit v oválném či kruhovém provedení, podle toho, jak velký bazén potřebujete zastřešit nebo jakou službu od zastřešení očekáváte (zda chcete pod zastřešením i sedět apod.). Přenosný typ se vyrábí až do rozměru necelých 11 metrů na délku a téměř 5 metrů na šířku, výška je od 1,8 až do cca 2,5 metru.

Tento typ zastřešení však při svých nesporných výhodách není řešením na celý rok a v porovnání s pevným zastřešením jsou i tepelné ztráty o něco vyšší. Také je tu omezení konstrukční, maximální možné rozměry jsou dány tím, že zastřešení je přenosné. Poměrně vysoká konstrukce může být také pro někoho nevýhodou.

Vyšší třída

Posuvné zastřešení představuje sice finančně náročnější řešení, ale jeho služby, energetické úspory, bezpečnost, vzhled i tvarové možnosti atd. jsou na jiné úrovni než u přenosných typů. Základem je konstrukce vyrobená ze slitiny hliníku (v průřezu mají profily rozměr minimálně 40 x 60 mm). Konstrukce je velice pevná, což je důležité např. při zatížení sněhem, vzhledem k tomu, že se jedná o celoroční řešení. „Výplň představuje polykarbonát, resp. makrolon, který zajišťuje potřebné tepelně izolační vlastnosti,“ vysvětluje Antonin Dendis z Mountfieldu. 

Vysoká odolnost

Posuvné zastřešení se skládá z jednotlivých segmentů, které se pohybují na kolejničkách rovněž vyrobených z odolné hliníkové slitiny. Odolnost veškerých použitých materiálů, a to i zámků či šroubů ve spojích, je důležitá, pramení z ní dlouhá životnost celého zastřešení. Neponičí je nejen deště, ale odolá i chemikáliím používaným v bazénu, stejně jako slané vodě, která je dnes i pro domácí koupání poměrně oblíbená. I při této odolnosti je manipulace s posuvným zastřešením jednoduchá.Pokud jde o povrchovou úpravu konstrukce, nejčastější je eloxová úprava. Zvolit si i zde můžete z několika dekorů, např. vzhled dřeva, podobně jako u oken.

Test pevnosti zastřešení.
Autor: JFC
 Rozměr na přání

Dalším plusem je fakt, že velikost posuvného zastřešení může mít v podstatě libovolný rozměr a splnit svůj úkol nad bazény různých tvarů. Segmenty o standardní maximální délce 2,1 m se řadí za sebou do délky 4,2 m, 6,3 m atd. Tyto jednotlivé díly lze atypově upravit, část jich může být např. v pochozí výšce, zbytek může být nízký. Šíře posuvného zastřešení rovněž není omezená, vyrábí se do rozměru až 7 m.

Co můžete mít

Kromě různého provedení konstrukce i výplně se můžete rozhodnout i mezi dvěma typy kolejnic, a to buď standardním nebo komfortním pochozím typem s krytkami, které jsou například ideální volbou pro rodinu s dětmi. Kryty totiž zabraňují např. zakopnutí. „Velké rozpětí je v možnostech tvarových, nejvyhledávanější jsou půlkruhová posuvná zastřešení, ale pořídit si můžete také supernízké zastřešení, zastřešení v asymetrickém tvaru - na jedné straně nižší, na straně druhé pochozí. Nezapomínejte, že abyste mohli i pod zastřešením pohodlně plavat, doporučuje se zachovat nad hladinou volný prostor alespoň 80 cm,“ upozorňuje Antonín Dendis. Zvolit si můžete i umístění vstupu do bazénu, může být v čele (odsuvné) i na boku (výsuvné).

Výhody zastřešení

Jak je vidět, možností při výběru zastřešení máte mnoho. Na závěr přinášíme výčet některých funkcí, pro které se investice do zastřešení bazénu stoprocentně vyplatí. Proč si tedy zastřešení pořizovat?

 

  • prodlouží sezónu koupání až na šest měsíců (v kombinaci např. s tepelným čerpadlem či solárním ohřevem)
  • snižuje spotřebu bazénové chemie k ošetřování vody
  • šetří energii na vytápění vody v bazénu, a to až o 30 %
  • dokáže pasivně ohřívat vodu v bazénu
  • je významným bezpečnostním prvkem (aby děti či domácí zvířata nespadla do vody), posuvná zastřešení mají i uzamykatelné dveře
  • přispívá i k pocitu soukromí při koupání (žádoucí např. v satelitech)

Fotogalerie
5 fotografií