Sněženka podsněžník, latinsky Galanthus nivalis, je drobná jarní rostlina z čeledi amarylkovitých. Známá je také jako sněženka bílá či sněženka předjarní. Z lidových tradic pochází její pojmenování vyskočilka nebo koukoříček. V českých zemích se mnoho let těší velké oblibě, protože spolu s bledulemi patří k prvním předjarním rostlinám, které slibují brzké oteplení. Do zdejšího mírného pásu však byla převezena z podstatně teplejších středozemních oblastí.

Kdy kvetou sněženky?

Tato drobná trvalka  s přímým oblým stonkem dorůstá v průměru 15 až 20 centimetrů. Kvete malými kvítky  s bílými okvětními lístky. Ty vnitřní jsou světle zeleně olemovány. První květy sněženek můžete vidět již od poloviny února, kdy sněženky začínají kvést. Zpravidla je vykvétají od února do dubna. 

Kde rostou?

Sněženky mají rády vlhké a hlinité půdy, bohaté na humus. Často je proto najdeme, jak svými bílými kvítky lemují české řeky. Jaro v českých lesích právě díky sněženkám získává poetický nádech. Pokud si však i vy říkáte, že sněženky by krásně oživily interiér vašeho bytu, pak budete zklamáni. Sněženky patří k chráněným druhům, takže i jejich prodej je zakázaný. Na své skalky však jejich cibulky vysadit můžete.

Jak je pěstovat?

Ideálním časem k jejich výsadbě je začátek podzimu. Nejlepší je měsíc září, kdy sněženky stihnout do zimy vykořenit. Při nákupu si však dejte pozor, aby cibule byly nebyly suché. Vhodné je, abyste je zasadili ihned po zakoupení. Předejte tak jejich vysušení, které je znehodnotí.

Bílé krásky jsou trvalé, takže pokud je jednou na své zahradě zasadíte, můžete se jimi těšit rok co rok. Vhodné je umístit na poloslunné stanoviště do vlhké a dostatečně vyživené půdy. Sázejte je opatrně do cca 6 centimetrů hlubokého důlku. Dobře zalijte a přihnojte. Před mrazy je ochráníte vrstvou listí či slámy. Nezapomeňte ji však v lednu odstranit, aby vám na jaře vykvetly. Množit je posléze můžete dělením trsů.