Po dlouhém zimním období konečně přichází čas, kdy se můžeme naplno pustit do zahradních prací. Jednou z prvních věcí, se kterou bude třeba se vypořádat, je obnova travních ploch. Na těch se podepsaly podzimní plískanice, mráz i sněhová pokrývka. Pokud je poškození výraznější, nebo jste třeba přes zimu prováděli na zahradě terénní úpravy, bude třeba trávník kompletně zrekonstruovat. A právě v takovém případě bychom měli sáhnout po správném osivu.

3 typy travních osiv

Před výběrem osiva se nejprve musíme zamyslet, jeké zátěži bude trávník v budoucnu vystaven. Obecně trávníky dělíme do tří skupin:

Zatěžované trávníky – pro všechny aktivity na zahradě

Tato travní osiva garantují velmi kvalitní trávník, který díky svým vysokým regeneračním schopnostem odolává vysoké zátěži. Je vhodný pro zahrady s vysokou zátěží i pro sportovní plochy. Díky použití prvotřídních odrůd zaručuje rychlé zazelenání a zapojení porostu. Je vhodný také pro velmi časné a pozdní termíny výsevu.

Okrasné trávníky – pro volný čas a hry

Tato travní osiva garantují velmi kvalitní a okrasný trávník, který je zároveň odolný vůči zátěži. Je ideální pro každodenně využívané zahrady i pro okrasné parkové plochy. Díky použití špičkových odrůd zaručuje krásný a odolný trávník, který také velmi dobře snáší sušší období. Je vhodný pro všechny zahradní půdy a není náročný na údržbu.

Trávníky do náročných podmínek (do stínu)

Tato travní osiva obsahují vysoký podíl prvotřídní odrůdy lipnice nízké, která nejlépe snáší stín. Z těchto druhů osiv vzniká mimořádně hustý drn, který vytlačuje mech a plevele. Navíc je velmi dobře zatížitelný. Kombinace vysoce kvalitních odrůd zaručuje reprezentativní a rychle zatížitelný trávník.

Osivo Loretta Nova od Wolf Garten.
Autor: Mountfield

Investujte do kvality

V první řadě tedy musíme zvolit, jaký druh trávníku chcete a podle toho si vybrat odpovídající travní směs. Například v nabídce společnosti Mountfield jsou osiva určená pro všechny aktivity na zahradě včetně náročného sportovního využití nebo směsi pro okrasný trávník, které jsou zároveň odolné běžné zátěži. K dostání jsou také osiva do náročnějších podmínek (například do stínu). Všechna námi nabízena travní osiva tvoří prémiové řady a pochází od tradičních německých výrobců WOLF-Garten a EUROGREEN. Například společnost EUROGREEN má svůj vlastní výzkumný institut, který je největší v Evropě a kde vznikají jen ty nejlepší travní produkty již více než 40 let.

Travní osiva WOLF-Gartenu či EUROGREENu jsou vysoce kvalitní a splňují ty nejnáročnější požadavky a nejpřísnější německé normy RSM. Vynikají například nízkým vzrůstem a hustým drnem, protože místo do výšky rostou do šířky. Tím vzniká extrémně hustý trávník a při sečení tak máte méně odpadu. Dále travní osiva disponují dobrou samoregenerační schopností, vysokou rezistencí vůči nemocím i vymrzání a v neposlední řadě klíčí rychleji než běžná osiva.

Není proto divu, že trávník vzniklý z travních osiv WOLF-Garten a EUROGREEN najdete například na stadionu Bayernu Mnichov, FC Slovan Liberec, v klášterních zahradách v Litomyšli, na golfovém hřišti v Olomouci nebo před sídlem německého prezidenta.

Tématem trávníků se budeme v nejbližší době zabývat obsáhleji, proto sledujte naše stránky naše stránky i v následujících týdnech!