Je až s podivem, kolik vitamínů a dalších cenných látek v sobě plody rakytníku ukrývají. Působí blahodárně na celý organismus, podporují imunitu, působí preventivně proti civilizačním chorobám. Několik keřů na zahradě může výrazně přispět ke zdraví celé rodiny. Rakytník je přitom velmi pohledný keř, původně byl dokonce pěstován jako okrasný. Posléze byly objeveny nevšední účinky jeho plodů na zdraví. Díky šlechtění dnes můžete pěstovat rozmanité odrůdy lišící se vzhledem, dobou zrání i způsobem sklizně.

Kontejnerované sazenice rakytníku můžeme vysazovat celoročně a také doporučujeme označit si rostliny trvanlivými  jmenovkami  hned   poté co jsme si je přinesli ze zahradnictví. V případě úhynu jedné rostliny tak nebudete muset kupovat celý pár.

Červená krasavice

Autor: Subtropické zahradnictví Kruh

Nová odrůda rakytníku zaujme sytou červení dozrávajících plodů. Všechny rakytníky jsou pohledné keře, ovšem Krasavice mezi nimi vyniká. V zahradě plní funkci okrasného keře, její zdravé a léčivé plody můžete sklízet a využívat stejně jako u všech ostatních rakytníků.

Časné sluníčko

Autor: Subtropické zahradnictví Kruh

Velmi odolná odrůda Sluníčko má plody jasně žluté. Výhodou je jejich časné dozrávání, můžete je proto sklízet dříve než jiné odrůdy. Další příjemnou vlastností Sluníčka jsou větvě s mnohem menším množstvím trnů, než je běžné. Sklizeň plodů je proto snazší. Tato výjimečně houževnatá odrůda odolá všem mrazům i škůdcům.

Spolehlivá Leikora
Tato klasická odrůda spolehlivě plodí ve všech klimatických podmínkách. Žlutooranžové plody jsou poměrně velké a proto oblíbené pro přípravu šťáv, sirupů, zavařenin a dalších zdravých rakytníkových pochoutek.

Botanica pro snadnou sklizeň

Autor: Subtropické zahradnictví Kruh

Nová odrůda Botanica je ideální volbou pro každého, koho od pěstování a využívání léčivých plodů rakytníku odrazuje poměrně pracná sklizeň z trnitých větví. S výhony Botaniky stačí v době zralosti zatřást a plody samy opadají. Pokud pod keř umístíte plachtu, bude sklizeň rychlá a jednoduchá.

Jak pěstovat rakytník?

  • Nejvhodnější jsou propustné půdy s dobrou zásobou vláhy.
  • Pěstovat je nutné samčí i samičí keř. Samčí pro opylování stačí jeden univerzální, samičí můžete vybírat z rozmanitých odrůd.
  • Keře vysazujte 2 až 3 m od sebe.
  • Na slunci plody vyzrávají lépe, u většiny odrůd od poloviny srpna do poloviny září.

Rakytníky u nás netrpí chorobami ani škůdci a jsou tak ideální pro každou zahradu.