Okrasná zahrada

V dubnu na zahradě začínají kvést první květiny. Krásnými květy nás potěší jako první cibuloviny (tulipány, hyacinty a narcisy), posléze také vykvetou dvouletky a trvalky. Záhony s trvalkami očistíme a zbavíme starého listí a mrtvých květů. Také je průběžně okopáváme a přihnojujeme. Na konci měsíce můžeme začít sázet lilie a mečíky.

Pokud chceme mít pěkně ozdobené terasy či balkony, pak začínáme sázet letničky do truhlíků či keramických květináčů. Pokud je chceme vysadit na květinové zahradě, můžeme je předpěstovat ve skleníku.

Také okrasné dřeviny začnou v dubnu dělat parádu. Jasně žlutými květy kvete zlatý déšť, sakura a magnólie. Na začátku jara je dobré ostatní okrasné dřeviny , které kvetou později, sestříhat. Stálé zelené listnaté stromy je vhodné dobře zalít, aby měly po zimě dostatek vláhy.

Zkracujeme také růže. Popínavé růže pouze zbavíme odumřelých šlahounů. Mnohokvěté růže zkrátíme na 7 ok, velkokvěté na 3 oka. Pokud chceme růže ochránit před housenkami pilatek, je vhodné použít chemický postřik.

V dubnu stále vysazujeme živé ploty a listnaté keře bez kořenových balů. Jehličnany se oproti tomu vysazují předrašené s kořenovým balem. Duben je také ideálním časem k řízkování tújí, tisů a jalovců.

Na jaře můžeme zkracovat okrasné dřeviny, které kvetou v letních měsících či na podzim.
Autor: Profimedia.cz

Zeleninová zahrada

Jak už jsme vás informovali v minulém článku, jarní měsíce jsou ideální k výsevu první zeleniny. I v dubnu proto může sadit kořenovou zeleniny (mrkev, celer, pastinák, petržel) , saláty, ředkvičky, kedlubny, červenou řepu, okurky, jarní cibuli a česnek, kopr či cukrový hrách. Stále se však drží nízké venkovní teploty, takže je pro jistotu můžeme na noc zakrýt netkanou textilií. Na konci měsíce můžeme začít s přesazováním brambor. Vhodné je půdu před jejich výsadbou na 14 dnů přikrýt průhlednou fólií, aby se půda prohřála. Čerstvě zasazené rostliny dobře zavlažujeme, průběžně okopáváme a mělce přihnojujeme.

V pařeništích v kelímcích můžeme předpěstovat lilky, okurky, melouny, rajčata a papriky.

Fotogalerie
4 fotografie

Ovocná zahrada

V průběhu dubna vysazujeme ovocné dřeviny. Se sadbou broskvoní počkáme až na opravdu teplé počasí, aby se dobře ujaly. Pokud chceme, pak můžeme přeroubovat staré ovocné stromy. Zahrádkářům se nejlépe osvědčila technika za kůru. Stromy po zimě řádně přihnojíme, aby se dobře regenerovaly a plodily. Pokud stromy málo plodí, je dobré je hned za rašení poupat prořezat. Preventivně stromy ošetříme postřiky, abychom je uchránily před škůdci a nákazou.

Péče o trávník

Konec dubna, pokud jsou příznivé venkovní teploty, je vhodný k výsevu travnatých ploch. Starší trávníky také poprvé posekáme a očistíme od starého listí. Vhodné je také provzdušnění trávníku speciálními hráběmi.