Rebarbora, latinsky Rheum rhabarbarum, je oblíbený druh zeleniny. Mnoho lidí ji však považuje za ovoce, protože vynikající ingrediencí do sladkých jídel.  Připravíte z ní báječné moučníky, kompoty, marmelády, polévky či kynuté knedlíky. V tomto období je její konzumace ještě příznačnější, protože řapíky rebarbory jsou od pradávna považovány za ingredienci lásky.



Jak ji správně pěstovat

Reveň rebarbora je vytrvalá rostliny, jejíž zeleno-červené řapíky dosahují až metrové výšky. Nejlépe se jí daří v polostinném prostředí. Vhodné je proto zasazovat ji mezi listnaté či ovocné stromy.  Rebarbora není příliš náročná na pěstování. Vyžaduje však kvalitní humózní zeminu, nejlépe lehce zásaditou. Důležité je také pravidelné přihnojování a zalévání. Nejlépe uděláte, pokud při hnojení dáte přednost přírodnímu rozloženému kompostu před chemickými hnojivy.

Rostlina kvete dvoumetrovými květy od května do června. Tyto květy je dobré odstraňovat, aby se rostlina příliš nevyčerpala. Pokud se vám reveň líbí a chcete ji rozmnožit. Vhodným obdobím je srpen, kdy můžete trsy rebarbory rozdělit a rozesadit.

Sklízejte jen řapíky

Řapíky rebarbory ze země vykouknou, hned, jak opadnou první mrazy.  Z rostliny sklízíme jen řapíky, listy rebarbory jsou jedovaté.  Řapíky je dobré vylomit, když dosahují cca 30 cm. Kolem  4. roku bývá reveň nejproduktivnější. Sklidit pak můžete více jak 1,5 kg rebarbory.

Doba sklizně je do poloviny června, lidová tradice říká, že do sv. Jana (24. června).  Poté řapíky obsahují velké množství kyseliny šťavelové, která špatně působí na ledviny a močové ústrojí. Ze stejného důvodu by se rebarbora, neměla zpracovávat v hliníkovém hrnci. Hliník s kyselinou šťavelovou totiž reaguje a znehodnocuje kvalitu reveně.

Fotogalerie
5 fotografií

Bez tepelné úpravy to nejde

Někteří si myslí, že je rebarboru, tak jako jiné druhy zeleniny, možné konzumovat syrovou. Jedná se však o omyl. Rebarbora vždy potřebuje správné tepelné zpracování. Jedině tak si pochutnáte na její lahodné chuti. Před požitím ji proto oloupejte, nakrájejte na kostky a povařte. Přidat ji můžete do různých sladkých jídel a dezertů, ale výborně také chutná podušená na másle jako příloha k masu.