Okrasná zahrada

Letošní jaro se dostavilo později. Kvetoucí rostliny a keře jsou tak obsypány květy, ale již brzy začnou pomalu odkvétat. Pokud se tak stane, je dobré odstranit stará květenství co nejdříve, aby rostliny zbytečně nevysilovaly. Pokud málo prší, je lepší keře pravidelně zavlažovat. Zejména pro rododendrony je dostatek závlahy velmi důležitý.

Pěstujete-li růže, pak věnujte pozornost planým vlkovitým výhonkům., které vyrůstají z podnože. Nejlépe je, je ihned po objevení odstranit. Některé druhy okrasných dřevin (dřín, skalník, pusoryl, vajgélie), také můžeme začít množit řízky. Zdobí-li vaši zahradu jalovec, pamatujte na odstraňovaní napadených větví. V květnu jej napadají různé druhy škůdců a choroby.

V květnu na zahradě všechno kvete. Zahrádkáři však mají o to víc práce.
Autor: Profimedia.cz

V květnu je již teplé počasí a opadly ranní mrazy. Můžete tak začít s výsadbou předpěstovaných sazenic letniček (petúnie, lobelky, salvie). Výsevem letniček (ostruhatka, kosmatec, asteriskus, lichořeřišnice, balzamína). Také hlíznaté rostliny a choulostivé cibuloviny se mohou vrátit zpět do hlíny (begónie, jiřiny, křín, dosny, tygřice).

Také trávník potřebuje vaši péči. Pravidelně jej sekejte a přihnojujte. Stále můžete použít vertikutaci. Květen je také vhodným měsíc pro výsev nového trávníku.


Zeleninová zahrada

V polovině května je čas sklidit první jarní výsev (rané saláty, ředkvičky, kopr, špenát). Na volné záhony vyséváme okurky, salátovou řepu, kedlubny, fazolky, hrášek, kořenovou zeleninu a tykev. Po odeznění ranních mrazů je vhodný čas na výsev teplomilné zeleniny (rajčata, lilky, papriky, cukety, meloun a celer).

V květnu sklízíme první špenát.
Autor: Profimedia.cz

Mezi záhony se hned z jara začíná objevovat nevzhledný plevel. Měli byste jej odstraňovat průběžně, aby nevykvetl a nemnožil se.

V tomto počasí se zelenině nejlépe daří ve fóliovnících a sklenících. Pozor si však dejte na škůdce, kteří se v nich objevují.


Ovocná zahrada

V průběhu května pomalu začínají odkvétat první ovocné stromy. Vzhledem k teplému počasí je však dobré je pravidelně zavlažovat, aby měly dostatek síly.
Také průběžně odlamujte vlky, aby se stromy nevysilovaly.

Jahodníky můžete také pěstovat v květináčích. Nutná je však pravidelná závlaha a přihnojení.
Autor: Profimedia.cz

Důležitá je také závlaha ovocných keřů. Rostliny však zalévejte vždy u kmene, aby jste z květů neodstranily opylení. Rostlina by posléze méně plodila.

V deštivých dnech hrozí jahodníkům plísně. Je proto vhodné je ošetřit protiplísňovým postřikem. Zdravé jahodníky podestelte slámou a přihnojujte. Rostliny, které plíseň již napadla, včas odstraňte.