Co vy osobně byste viděl jako nejzajímavější nebo „nejdravější“ trend současnosti?

 Za pozornost rozhodně stojí robotické sekačky. Ještě nedávno bylo nemyslitelné, že bychom si mohli pořídit sekačku, která bude pracovat za nás, ale dnes se sekací roboty stávají realitou. Jsem přesvědčen, že je během krátké doby budeme na našich zahradách vídat stále častěji. Už letos mohou prodejci hovořit o velkém boomu zájmu.

Jak byste charakterizoval klasického zájemce o tyto sekačky?

O roboty se zajímají hlavně aktivní a nadprůměrně zaměstnané rodiny, které nechtějí svůj volný čas věnovat sečení trávy, ale úplně jiným činnostem. Jsou vděční, že za ně robot poseká a že se nemusí o nic starat. Další modelovou skupinou jsou například senioři, kteří zase ocení absenci fyzické námahy.

Hovoříte o seniorechch, kteří ale často penězi hýřit nemohou. Robotické sekačky ale zrovna nepatří mezi nejlacinější zboží.

 Záleží, z jakého úhlu se na cenu podíváme. Kvalitní stroje se pohybují někde na pomezí výkonnějších rotačních sekaček a menších zahradních traktorů. Důležitý je zde právě onen pojem „kvalitní stroje“ – to neznamená jen to, že jsou dobře zpracovány nebo že k jejich výrobě byly použity odpovídající a dostatečně dimenzované materiály, ale také to, že mají např. lithiovou baterii, dešťové senzory, regulaci otáček a mnoho další výbavy. Takovéto sekačky se potom vyznačují téměř nulovými provozními náklady, což znamená, že rozdíl v ceně oproti rotačním sekačkám se za přijatelnou dobu vrátí.   

Myslíte si, že roboty postupně vytlačí rotační sekačky ze scény?

Toho bych se neobával. Rotační sekačky jsou natolik tradiční a osvědčené stroje, že jejich odchod ze scény nemůžeme očekávat. Výrobci je navíc neustále modernizují a inovují, snaží se o co největší efektivitu a uživatelský komfort, což se jim daří. Stále více se také setkáváme s trendem sekačky více odlišit a specifikovat podle určení. Jako příklad uvedu model G 48 TBR Allroad Plus, který je zajímavý svým „offroad“ zaměřením a hodí se především pro práci v nerovném terénu. Nesmíme také zapomínat, že spousta lidí se sečením trávy baví, chápou tuto činnost jako způsob relaxace.

Pokud se zaměříme na nejoblíbenější sekací stroj v tuzemsku – benzinovou rotační sekačku – co by jí nemělo chybět?

Výhodu představuje variátor nebo vícerychlostní automatická převodovka, jež umožňuje změnu rychlosti jízdy, a výkonný motor. Tyto prvky výbavy umožní práci i v členitém, svažitém nebo jinak komplikovaném terénu. Ohledně motorů mohu doporučit agregáty Briggs & Stratton, Honda nebo GGP. Práci výrazně usnadní také centrální nastavení výšky sečení nebo objemný koš (až 80 l), díky němuž je možné sekat bez častého zastavování a vysypávání trávy. Pohyb i v těžším terénu usnadní velká kola uložená na kuličkových ložiscích. Nejvyspělejší modely disponují systémem 4v1, díky němuž zvládnou sběr, mulčování a zadní i boční odhoz trávy.

Pokrok se ale neprojevuje pozitivně pouze na technice či ergonomii, ale také na ergonomii a designu. Ovládání je intuitivní a vybírat je možné i podle toho, jak sekačka padne do ruky, nebo jednoduše podle vzhledu.  

Skutečně je u sekaček známkou kvality ocelové šasi? Nejde přeci jen o trochu přeceňované téma?

Ocelové šasi je z pochopitelných důvodů robustnosti a celkové odolnosti nutností u velkých pojezdových strojů používaných na velkých pozemcích. Ještě lepší variantou je slitina. U sekaček bez pojezdu by ovšem těžké šasi mohlo být spíše na překážku. Komfortnější službu v tomto případě udělá plastové šasi – samozřejmě za předpokladu, že jde o kvalitní materiál – i tady jsou velké rozdíly.

Jak by se měl potenciální zákazník na současném trhu orientovat?

V první řadě si musí rozmyslet, pro jaké účely bude sekačku potřebovat – tzn. jak velkou rozlohu má pozemek, který bude sečen, jak je členitý, jaký má terén apod. Na velké a členité pozemky rozhodně nejsou vhodné elektrické a bezpojezdové sekačky, na malých předzahrádkách zase nenajdou využití velké a výkonné benzinové stroje s pojezdem.

Sekačka patří mezi nejexponovanější stroje v sezoně, proto by měl kupce volit kvalitu (pokud nechce sekačku měnit každý rok). Jako jeden ze základních předpokladů k dobré koupi chápu návštěvu několika různých prodejců, kteří budou ochotni a schopni poskytnout relevantní radu a doporučení. Zaměřil bych se na ty prodejce, kteří u nás patří k největším a jsou na trhu nejdéle, a tudíž mají nejvíce zkušeností a poskytují na své zboží nadstandardní (až 7leté) záruky a garance. Zákazníci by také neměli zapomínat na servisní zázemí. 

Fotogalerie
2 fotografie