Jaký je rozdíl mezi ohřevem vody pomocí solárních panelů a pomocí tepelného čerpadla?

Celkem zásadní. Zatímco solární panely ohřívají vodu, jen když na ně dopadají sluneční paprsky, tepelná čerpadla fungují i když je pod mrakem. Pracují totiž na jiném principu a umožňují koupání v příjemně teplé vodě i během chladnějších dnů a také na jaře a na podzim, kdy účinnost solárních panelů pochopitelně klesá.

Pokud se přesto rozhodnu pro solární panely, kde je dostanu?

Dnes už jsou u specializovaných prodejců bazénů běžně k dostání solární panely, které jsou určené právě pro bazény. Mají nejen vysokou účinnost, ale také nízkou hmotnost a jednoduchou konstrukci.  Dají se tedy snadno a rychle instalovat.

 

Jak by měly být velké a kde by měly být umístěné?

Pro nejběžnější bazény s přibližnou hloubkou 1, 2 metru by se plocha solárního panelu měla rovnat asi 60 procentům plochy vodní hladiny. Pro jejich umístění je potřeba zvolit nestíněné místo obrácené k jihu, aby na ně po celý den mohly dopadat sluneční paprsky.

Na některých zahradách jsou vidět také nadzemní gumové bazény. Existuje solární ohřev i pro ně?
Ano, jde o jednoduché bazény, které kupují rodiče dětem zpravidla jen kvůli prázdninovému koupání. A chápu, že i v nich chtějí mít pro své ratolesti teplou vodu. Tyto bazény mají zpravidla menší objem vody, a proto si vystačí například se solárním panelem o ploše 0,9 m2, který je k dostání i se stojanem. Zajímavý je také přenosný solární panel Spral o velikosti 80 krát 120 centimetrů, který se letos objevil na trhu jako novinka.

Co když nebude takový panel stačit?

Kvalitní solární panely jsou konstruovány tak, že se dají řetězit, takže zvýšení výkonu není problém.

Velmi populární jsou v posledních letech také tepelná čerpadla. Na jakém principu pracují?

Jednoduše řečeno, jde o speciální zařízení, která dovedou zadarmo z okolního vzduchu odebírat teplo a předávat je díky tepelnému výměníku přímo do vody. Pracují velmi efektivně. Ze vzduchu umí vytěžit přes 80 procent tepla a fungují už od venkovních teplot 12-15° C.

Lukáš Toula, odborník na bazény společnosti Mountfield.
Autor: Mountfield

Na co bychom při volbě tepelného čerpadla měli pamatovat?

Tepelná čerpadla, ale i solární panely se dají pořídit samostatně, takže si jimi můžete dovybavit už sloužící bazén. Jestliže se na koupi bazénu teprve chystáte, tak bych doporučil obrátit se na takového prodejce, který nabízí bazény v sadě už s výbavou. Tedy nejen se správným tepelným čerpadlem popřípadě solárním ohřevem, ale také s pískovou filtrací a dalšími nezbytnosti, vyjde to mnohem levněji. Pokud si budete vybavovat bazén tepelným čerpadlem dodatečně, pak je při výběru rozhodující objem vody, kterou chcete ohřívat. Věnujte rovněž pozornost údajům o jeho efektivitě. Vodítkem je také to, zda vám zařízení z obchodu dovezou, zapojí a zprovozní.

Jsou i jiné možnosti ohřevu vody?          

Jistě, například tepelné výměníky a elektrické průtokové ohřívače. Ve srovnání se solárními panely nebo tepleným čerpadlem je však jejich provoz energeticky náročný a tudíž i drahý.

Fotogalerie
4 fotografie