Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pěstování muškátů: Jaké koupit truhlíky a kam je umístit, aby bohatě kvetly

/
  • (iStock)
    18. dubna 2024 ● 05:00

    Přemýšlíte, jak ozdobit svůj balkon či terasu? Pelargonie jsou tou nejlepší volbou! Mají krásné drobounké kvítky a nepotřebují mnoho péče. Poradíme vám, jak muškáty pěstovat a jak se o ně po zimě postarat, aby vám kvetly až do podzimu.

  • 1.

    Jak sázet muškáty do truhlíků

    Autor: profimedia.cz

    Existuje více než 20 různých druhů muškátů. Pro pěstitele začátečníky jsou však nejvhodnější převislé muškáty, latinsky Pelargonium peltatum. Nespornou výhodou je fakt, že je můžete umístit na balkony orientované na všechny světové strany, a pořád se jim bude velmi dobře dařit. Krásnými květy se proto můžete těšit od května do září.

  • 2.

    Jaké muškáty si pořídit?

    Autor: Shutterstock.com

    Muškáty díky svému původu dobře snášejí vysoké letní teploty. Citlivé jsou však na chlad, a proto je začínáme vysazovat až po ledových mužích. Základem pro nádherná květenství je hned začátek pěstování. Tedy správná volba truhlíku. Rozhodně vám doporučujeme širší samozavlažovací nádoby, do kterých se vejde dostatek zeminy. Samozavlažovací systém nám zjednodušuje práci a snižuje pravděpodobnost přesušení.

    Autor: shutterstock.com

    Muškáty je nejlepší do květináče nasázet „cik cak“, aby měly rostliny dostatek místa. Přesto mezi nimi nenecháváme velké rozestupy. Přece jen plné truhlíky vypadají efektněji. Obecně platí, že do 60 cm dlouhého truhlíku se vejde 6 až 7 muškátů.

  • 3.

    Kdy sázet muškáty?

    Autor: shutterstock.com

    Muškáty toho moc nepotřebují, ale pokud chcete, aby měly krásné květy, pak je nezbytná kvalitní zemina a pravidelné přihnojování. Doporučujeme je proto sázet do speciální zeminy určené pro balkonové květiny. V této době ji snadno seženete ve všech zahradnictvích či květinářstvích. Nejvhodnější jsou substráty s příměsí perlitu, který zeminu zlehčuje a provzdušňuje. Z hnojiv můžete využít granulované hnojivo, které rostliny zásobí živinami prakticky celé léto. Pokud však chcete přihnojovat rostliny každý týden, pak vyzkoušejte rozpustné krystalické hnojivo do zálivky.

Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy