Proč si vlastně zastřešit bazén?

Určitě se shodneme na tom, že je každý rád, když má vodu v bazénu co nejteplejší. Zastřešení tomu výrazně napomáhá. Pod jeho klenbou je díky vznikajícímu mikroklimatu voda příjemně teplá i za nepříznivého počasí a zároveň se na minimum omezují noční teplotní ztráty. Během slunečních dní pak funguje solární efekt, kdy voda akumuluje teplo, které se pod zastřešením vytváří. Je dokázáno, že si tak můžete prodloužit koupací sezonu až na šest měsíců. A úplně ideální je, když si zastřešení zkombinujete s aktivním ohříváním bazénové vody. Třeba s tepelným čerpadlem, nebo solárním systémem. Hodně lidí si je také pořizuje kvůli zvýšené ochraně dětí a domácích mazlíčků před pádem do vody. 

Má zastřešení vliv také na péči o bazén?

Jistě, v tom nejlepším slova smyslu. Chrání bazén a vodu před zbytečným znečištěním částicemi, které poletují v ovzduší. Tedy před prachem, pylem, ale také před padajícím listím, jehličím a podobně. Díky tomu máte minimum práce s údržbou vody a zároveň významně ušetříte na spotřebě bazénové chemie.

Jaké jsou k dostání typy a jak si vybrat to správné?

Nabízí se dva typy zastřešení - posuvná a mobilní. Posuvná jsou určena pro všechny zapuštěné bazény, zatímco mobilní jsou konstruována tak, že jimi zastřešíte i bazény nadzemní. Na výběr je spousta velikostí a tvarů. Kdo chce mít pod zastřešením i prostor pro lehátko, křeslo se stolkem nebo pod ním dokonce chodit, měl by si vybrat asymetrické, širší a vyšší provedení. Praktické jsou uzamykatelné posuvné dveře. Kdo upřednostňuje nenápadné zakrytí, může zvolit provedení nižší. Ovšem má to svá úskalí. Velmi nízká zastřešení mohou vypadat atraktivně, ale jejich plochá horní část bývá v zimě vystavena extrémnímu tlaku sněhu a hrozí, že se zdeformuje. Vyšší a oblejší zastřešení jsou z tohoto důvodu praktičtější.

Musíme si zastřešení pořídit současně s bazénem?
Bylo by to ideální, ale nemusíte. Pokud jde o posuvné zastřešení, může se instalovat souběžně s novým bazénem, ale velmi jednoduše jím doplníte bazén, který už na zahradě máte. V každém případě je rozumné vybírat si zastřešení jen u zavedených prodejců, kteří vám s volbou vhodného modelu poradí a jsou také schopni zastřešení k vám na zahradu dopravit a jeho instalaci rychle, profesionálně a se všemi náležitými zárukami provést.

Vratislav Antoš, bazénový specialista společnosti Mountfield
Autor: Mountfield
Co když z nějakého důvodu nemohu mít bazén zastřešený, ale přece jen chci mít vodu chráněnou?

Pak bych doporučil lamelové zakrytí. Nabízí prakticky totéž, co bazénové zastřešení, jen je omezeno tím, že je lze instalovat pouze na bazény obdélníkového tvaru. Lamelový rošt pluje volně na hladině. Instalace zařízení je velice jednoduchá.

Zmínil jste se ještě o přenosném zastřešení…

K instalaci tohoto typu zastřešení stačí do země upevnit kotvící patky. Má velmi lehkou samonosnou konstrukci a je k dostání v kruhovém i oválném provedení a v různých rozměrech. Pokud si vyberete větší, získáte i místo k příjemnému posezení vedle bazénu. Při špatném počasí se dá využít například i jako party stan, popřípadě jako kryté místo pro dětské hry.

Fotogalerie
3 fotografie