Mrazuvzdorný keř hodící se na každou zahradu či terasu

Indiánská borůvkaje vhodná do každé zahrady. Je možné ale i pěstování v květináči na terase či balkoně. Pěstování je velmi jednoduché a v ničem se neliší od pěstování například keřového rybízu. Jako substrát vyhovuje běžná zahradní zemina, kterou můžeme vylepšit třeba kompostem. Doporučujeme do každé zahrady. Je možné ale i pěstování v květináči na terase či balkoně. 

BIO kvalita bez chemických přípravků

Indiánská borůvka Vicky u nás prakticky netrpí škůdci ani chorobami a tak je můžeme pěstovat i v BIO kvalitě bez použití chemických přípravků. Tento keř tedy nevyžaduje žádnou speciální péči a každý rok se vám odvděčí jak nádhernými květy, tak i chutnými plody.

Autor: Subtropické zahradnictví Kruh

Jak ji pěstovat

Indiánská borůvka neboli Amelanchier je původní rostlina kanadských prérií a v Kanadě je pěstován v mnoha odrůdách na plantážích. Amelanchier je krásný keř dorůstající asi do 2 m výšky. Může se též zapěstovat jako stromek. Nejvyšší hodnotou muchovníku je jeho vysoká odolnost vůči zimě a rané dozrávání plodů.
Může být pěstován ve vyšších polohách i na krajním severu, kde plodí a dozrává každoročně a kde jiné ovocné druhy nemohou růst a plodit.
V zimě snese i -40 °C. Vysazené rostliny začnou plodit již 3. rok po výsadbě a plodí každoročně po dobu 40-50 let. Keř je samosprašný. Na zahradě stačí i jen jedna rostlina, která dobře plodí. Průměrná úrodnost z jednoho keře je 8-12 kg lahodných bobulí.

Autor: Subtropické zahradnictví Kruh

Jak vypadají a chutnají bobule

Bobule se velikostí podobají velkoplodým borůvkám,  jsou šťavnaté, sladké příjemné chuti a barva plodů je atraktivní červenofialová.

Jak plody využít

Od poloviny června bobule dozrávají. Za slunečného počasí se sklízí nadvakrát. Když je chladněji je sklizeň postupná. Dužina plodů je šťavnatá. Pro vyšší výtěžnost šťávy je výhodné, pokud se plody nechají po sklizni ještě asi 7 dnů přezrát. Pak se vylisuje až 80 % šťávy. Šťáva má nádhernou karmínovou barvu a v kombinaci s rakytníkem vytváří podle zastoupení celou barevnou škálu pro míchané nápoje. Z plodů může být zavařenina, kompot.

Autor: Subtropické zahradnictví Kruh

Indiánská borůvka stojí 149 Kč a k dostání je v Subtropickém zahradnictví Kruh.