Křovinořez je univerzální nástroj, který si poradí s kosením trávy, prořezáváním větví, kultivací půdy nebo zastřižením živého plotu. Pro každou z těchto funkcí je určen specifický výměnný nástavec. K základnímu příslušenství patří strunová hlava, která se používá k sekání trávy. Výkonnější modely jsou se strunou schopny i plošného sekání. Standardem by dnes měla být poloautomatická strunová hlava se systémem Tap and Go, který dokáže po lehkém přitlačení na zem sám vysunout strunu. Tato blesková operace se odehrává za chodu stroje; struna je vzápětí automaticky zkrácena na příslušnou délku, a to břitem integrovaným v krytu křovinořezu.  

Pokud je třeba zlikvidovat přerostlou tuhou trávu, mlází nebo křoviny, vymění se strunová hlava za tří-, čtyř- či osmizubý kotouč nebo za dvou nebo tříramenný nůž. S nálety i se slabšími dřevinami si poradí 22- nebo 80zubý kotouč.

Doplňkové příslušenství stojí za úvahu

Kromě žacích nástrojů lze připojit i další příslušenství, kterým se ještě rozšíří už tak značná univerzalita a využitelnost křovinořezů. Prořezávač slouží k prořezávání křovin, náletů nebo větví. Záleží pochopitelně na výšce stromu, nicméně výhodou tohoto řešení je dlouhé tělo křovinořezu, to znamená, že spoustu uschlých větví je možné odstranit přímo ze země, bez použití štaflí či žebříku. Plotové nůžky vynikají dlouho střižnou lištou a nastavitelností v ose v rozsahu 270°. Díky tomu lze pohodlně dosáhnout jakéhokoli tvaru i na velmi vysokém živém plotu či okrasných keřích. S kultivátorem není problém obrábět půdu menších pozemků nebo záhonů.

Výhody dvoutaktního motoru 

S ohledem na co největší pohodlí při práci se křovinořezy zavěšují na ramenní nebo zádové popruhy a většinou mají „řídítka“ ve tvaru písmene T pro dvojitý úchop. Tím se zvyšuje obratnost obsluhy při sečení i ve svazích, v různých stísněných zákoutích a na jiných těžko přístupných místech. Pohonem je obyčejně dvoutaktní benzínový motor, zřídka i čtyřtaktní, který se hodí hlavně pro profesionály a firmy, tedy pro celodenní práci. Dvoutaktní motory jsou pro běžné využití vhodnější – mají razantnější nástup otáček a nižší spotřebu. Stroje s dvoutaktními motory mají také nižší hmotnost.

Křovinořez v akci.
Autor: Mountfield
 Podle čeho vybírat?

Při výběru křovinořezu je nejdůležitější zvážit, za jakým účelem ho pořizujeme. Většinou zde existuje souvislost s typem a velikostí pozemku, na němž budeme nástroj používat. Pokud se chystáme obhospodařovat členitou parcelu se vzrostlou trávou a množstvím křovin nebo záhonů, sáhneme po robustnějším stroji s výkonným motorem. Pro občasné pokosení zahrady či úpravu živého plotu naopak postačí jednodušší, úspornější křovinořez. Konkrétní výběr vždy konzultujte s odborníkem, který doporučí přístroj na míru vašim potřebám. V opačném případě hrozí, že budeme z práce s křovinořezem zklamáni, aniž by byl na vině konkrétní výrobek. Specialista by měl mít širokou nabídku, která vyhoví hobby, farmářským i profi účelům. Samozřejmostí by potom mělo být, že prodejna umožní zákazníkovi vyzkoušet si konkrétní výrobek přímo na místě. Vybírat je nutné také podle záručních garancí a servisních možností prodejce – na tuzemském trhu existují posezonní servisní prohlídky zdarma i stroje se sedmiletou zárukou.

Křovinořez patří k výkonným moderním nástrojům, které vám při práci na zahradě či v terénu ušetří spoustu času a námahy.