V prvním dílu našeho nového seriálu se dozvíte, jaké jsou hlavní přednosti hliníkového zahradního nábytku. Věděli jste, že hliníkový nábytek je vyráběný stejnou technologií, jako letadla nebo závodní auta?

Dural - materiál skvělých vlastností

Zahradní nábytek je vyroben ze slitiny mědi a hliníku označované názvem dural, což je obchodní označení některých slitin hliníku - obvykle 90–96 % hliníku a 4–6 % mědi s přísadou mědi, hořčíku, manganu aj. Oproti běžnému hliníku je dural jen nepatrně těžší, má však výrazně lepší vlastnosti - zejména, pokud jde o pevnost a tvrdost. Obojího je dosahováno za pomoci tepelného opracování a zušlechťování. Dural je dnes využíván pro stavbu letadel, lodí, závodních vozů či ve stavebnictví.

Přednosti hliníkového nábytku

Hliník je přírodními vlivy téměř nezničitelný. Nábytek z hliníku nebledne, je vysoce odolný vůči korozi, je lehký, stabilní a elegantní. O tento materiál se nemusíte téměř starat. Nábytek z hliníku může někomu připadat chladný, barevné odstíny přidružených prvků – dřevěné područky či vyplétané plochy - však nábytek elegantních linií projasňují. Křesla, židle, stoly a lehátka mají překvapivě nízkou hmotnost, a proto je snadno přenesete z místa na místo.  Na rozdíl od dřevěného nábytku je také výrazně odolnější vůči rozmarům počasí.

Podle čeho vybírat?

Kvalitní hliníková křesla by měla mít područky, a to nejlépe z odolného teakového dřeva. Při posezení jsou totiž neustále zatěžovány, proto je pro jejich výrobu nejvhodnější pevný a vysoce odolný teak. Díky područkám ze dřeva se dají křesla pěkně kombinovat i s dřevěnými stoly. Zjistěte, zda se pevná hliníková křesla dají stohovat. Je to praktické – v případě uskladňování nábytku ušetříte místo. Je příjemné, když máte v prodejně možnost výběru mezi pevnými i polohovatelnými modely.

Údržba nemůže být jednodušší

 K údržbě hliníku postačí jen vlažná voda a hadřík. Pokud se nábytek sestává z dřevěných částí nebo doplňků, pečujte o ně stejně jako v případě dřevěného nábytku.

 

Fotogalerie
6 fotografií