Aby mělo grilování pořádnou šťávu po všech stránkách, je třeba mít nejen dobré koření, suroviny a hosty, ale především ten správný gril. 

Pro některé není zahradní grilování to pravé, pokud při něm necítí nezaměnitelný kouř z dřevěného uhlí. Grilování na jiném grilu než na „uhláku“ nepovažují za plnohodnotné zahradní grilování a maso připravené třeba na plynových či jiných grilech pro ně nemá tu správnou chuť. Možná vás překvapuje, proč někteří setrvávají u grilování na něčem, co se složitě rozpaluje,  kouří a produkuje spoustu popela. Zaprášeným předpotopním grilům, které jste v minulosti rozpalovali fény, fukary a jinými podpalovači, však už dávno odzvonilo.

Snadné zapálení, bezpečné uhašení, spousta příslušenství
Grilování prošlo v posledních letech výrazným technologickým vývojem. „Díky systémům QuickStart zapálíte moderní grily na dřevěné uhlí během několika vteřin, jen pomocí sirky a novin. Vůbec není nutné používat chemické podpalovače a kazit si tak chuť masa. Naopak systém Quickstop Vám pomůže všechny uhlíky bezpečně a rychle uhasit" říká Barbora Mudráková, produktová manažerka ze společnosti Mountfield. To je také důvodem, proč jsou tyto grily velmi žádané mezi rodinami s dětmi.     

Mnohé z grilů na dřevěné uhlí jsou vybaveny chromovanou ohřívací mřížkou a silným nerez plechem, který chrání grilovací plochu před větrem. Velice využívaná a praktická je i regulace intenzity hoření. Pokud se chystáte grilovat na terase, v každém případě oceníte nádobu na popel, do které propadávají drobné kousky shořelého uhlí.

Ke každému grilu lze také pořídit širokou paletu příslušenství: Může se jednat o nerezové kleště na obracení masa či zeleniny, kovové grilovací misky zabraňující odkapávání šťávy na žhavé uhlíky či dokonale tvarovaný kámen pro přípravu pizzy. Samostatnou skupinu doplňků pak tvoří náčiní pro čištění grilu. Zde jsou v nabídce kovové kartáče různých tvarů pro čištění grilovací mřížky či speciální přípravky pro odstraňování mastnoty. V poslední době také vyšlo nepřeberné množství knih a časopisů, které se zabývají jednak samotnou technologií grilování, jednak v nich najdete desítky chutných receptů určených přímo pro váš gril.

Při výběru grilu se řiďte kromě dostupného příslušenství také tím, pro jak velkou společnost ho plánujete využívat. Pokud budete chtít na malém grilu připravit hostinu pro velkou partu přátel, pravděpodobně budou na konci večera všichni hladoví. Naopak, čtyřčlenné rodině bohatě postačí menší až střední gril, který se rychleji zahřeje a spotřebuje minimum uhlí. Důležitá je samozřejmě také délka záruky poskytované prodejcem.

Fotogalerie
9 fotografií