Základem nápoje je samozřejmě ovoce. Doporučuje se použít některou ze šťavnatějších, chuťově výrazných odrůd třešní, a nebo nejlépe višně. Ty sice mohou být za čerstva nakyslé, ovšem v nápoji je můžeme dle libosti přisladit a jejich výrazné aroma dodá griotce tu pravou chuť. Pro výrobu 2,5 litru griotky bude třeba přibližně 2 kilogramy vypeckovaných plodů.

Rum, nebo destilát? Hodí se obojí

Druhou nezbytnou přísadou je alkohol. Zde záleží na individuálních preferencích každého konzumenta. Někdo používá líh, případně vodku, jejíž chuť minimálně ovlivní chuť samotného ovoce. Někdo sáhne po "tuzemáku", který nápoji dodá typické aroma. Dobrou volbou je jistě také ovocný destilát. Pokud se jedná o alkohol z domácí produkce, získáme při jeho použití stoprocentně přírodní produkt bez obsahu jakýchkoliv dochudcovadel a barviv. Ať už se rozodneme pro jakýkoliv alkohol, na 2 kilogramy třešní ho připadne 1 litr.

Samostatnou kapitolou jsou pak kořenící přísady. Někdo používá hřebíček, někdo skořici (velku) nebo citronovou kůru. Tu nezapomeneme před použitím velmi pečlivě omýt, abychom ji zbavili všech chemických postřiků.

Nejlépe se k výrobě griotky hodí tmavé, šťavnaté odrůdy třešní, nebo višně.
Autor: Profimedia.cz
Dva měsíce v klidu

Pro výrobu nápoje se nejlépe hodí velké zavařovací lahve, tzv. okurkáče. Do sklenice neprve nasypeme vypeckované ovoce, pak přidáme na koření a plody prosypeme kilogramem cukru. Na závěr vše zalijeme alkoholem, sklenici dobře utěsníme a necháme stát po dobu minimálně dvou měsíců, nejlépe v šeru a při konstantní teplotě. Po určité době višně pustí šťávu a scvrknou se na polovinu původního objemu. Na závěr obsah sklenice scedíme a získaný nápoj přelijeme do sterilní sklenice.

Zbylé plody můžete využít jako výtečnou přísadu do moučníků.
Autor: Profimedia.cz
Nepřekonatelná přísada do moučníků

A co s druhou částí produktu - samotnými třešněmi? Možností je několik. Někdo je přemístí do malých skleniček, přidá trochu cukru, vody a zavaří je jako kompot. Další možností je schovat je jako pamlsek a postupně sníst. Ideálním řešením je však využití do dortů nebo cukroví. Pokud zbylé třešně sesypete do lahve, zalijete částí vyrobené griotky a schovéte do špajzu, budete mít po celý rok fantatickou přísadu do moučníků a dortů. Čokoládová roláda se šlehačkou a alkoholickými višněmi patří k nejlepším moučníkům, jaké vám můžeme doporučit.