Proto bychom měli v horkých dnech vyhledávat zastíněná místa, kde bude naše pokožka chráněná. Natíráme se krémy a oleji, pořizujeme si sluneční brýle a kosmetiku pro ochranu před UV zářením. Příjemný azyl nám může poskytnout markýza, zastřešená terasa, pergola nebo chladivý stín koruny stromu. Kam se však uchýlit, když se v zahradě takové místo nenachází?  Pořiďte si slunečník...

Tyto nejrozšířenější a nejoblíbenější stínící prvky můžete, na rozdíl od pevně ukotvené markýzy, přemístit spolu s nábytkem na jakékoli místo zahrady. Spolehlivá záštita před sluníčkem přitom potěší nejen stínem. Standardem je dnes střecha z vodoodpudivého stálobarevného materiálu stejně jako široká škála barevných variant a tvarů střechy. Vedle kulatých najdete i modely se střechou ve tvaru čtverce, který se hodí například do rohových teras. Ušetříte tak místo pro jiný nábytkový prvek.

Slunečník barbados pořídíte v Mountfieldu.
Autor: Mountfield
Obrana proti paprskům ve všech směrech

„Některé slunečníky jsou vybaveny boční nohou se speciálními klouby, která umožňuje natočit střechu do nejrůznějších poloh. Nastavit proti sluníčku ji tak můžete prakticky v libovolném směru,“ říká Barbora Mudráková z Mountfieldu. Podle potřeby je možné nastavit i výšku střechy slunečníku. Jakýkoli model by nemělo být složité otevřít, ani zavřít. Praktická je klička, která vám tuto činnost ještě usnadní.

Trendem poslední sezony je nabídka širokého spektra barev potahů slunečníků. Přírodní, tmavě či světle zelená, hnědá, moderní oranžová či zajímavá terakota – to je jen několik barevných variant, ze kterých můžete vybírat. Slunečník pak ještě lépe ladí například k vaší dlažbě nebo nábytku.

Co je nejdůležitější při výběru?

Při výběru tohoto zahradního prvku věnujte pozornost kovovému ramenu, které drží celou jeho konstrukci. Mělo by být opravdu pevné. Nezapomeňte si ke slunečníku pořídit správný stabilní podstavec, který by měl mít prodejce v nabídce ke každému modelu.

V létě oceňujeme i malý kousek stínu, ve kterém si odpočineme od slunečního žáru. Slunečník vám takový kousek může poskytnout. Stačí si vybrat ideální model slunečníku právě pro vás.

Fotogalerie
5 fotografií