Plotových nůžek je na trhu celá řada. Nejdříve si zanalyzujte, jak velkou plochu či kolik keřů chcete stříhat. To je hlavní kritérium, podle kterého se vybírá délka střižné lišty plotových nůžek. Jestliže chcete keře nebo živý plot detailněji tvarovat, zvolte nůžky s kratší lištou. S délkou lišty souvisí i výkon. Jejich poměr by měl být co největší, protože práce se strojem, který má délku lišty a výkonu v dobrém poměru, bude rychlejší a pohodlnější. Pozornost při výběru věnujte i samotné liště. Ta nejlepší je vyrobena moderní laserovou technologií a její nože jsou broušeny diamantem. Plotové nůžky, které budou mít nekvalitní střižnou lištu, budou poškozovat hlavně vaší milovanou floru.

Zásuvka, benzin nebo moderna

Existují tři typy plotových nůžek, a to elektrické, benzinové a akumulátorové. „Elektrické plotovky patří k uživatelsky nejoblíbenějším. Střih je přesný, práce snadná. Pamatujte však na to, že potřebujete mít v dosahu práce elektrickou zásuvku,“ říká Aleš Mostecký z Mountfieldu. Poslední dobou se na „elektriky“ dotahují akumulátorové plotové nůžky. „AKU stroje jsou čím populárnější. Jsou lehké, Li-Ion baterie vydrží na jedno nabití pracovat až 60 minut a v práci vás neomezuje elektrický kabel,“ vysvětluje Mostecký. Pokud jste vlastníky rozsáhlejší zeleně, pak volte benzinový stroj s dlouhou střižnou lištou. Práce bude rychleji za vámi.

Usnadní práci

Při koupi plotových nůžek pamatujte na různé vychytávky, které by model měl mít, abyste si co nejvíce usnadnili práci. Nůžky by měly být lehké, ergonomické a dobře vyvážené. Pro snadnější stříhání v jakékoliv poloze je dobré mít nastavitelnou rukojeť. Ta lze natočit s rozsahem až 180°, což usnadní svislé nebo tvarovací střihy. Benzinové plotové nůžky by měly mít antivibrační systém. Ať už jsou plotové nůžky poháněné čímkoliv, neexistují jen klasické modely, ale také teleskopické. Je tak konec lezení po žebříku kvůli zastřižení vyšších keřů. S teleskopickými nůžkami to zvládnete ze země, a to do výšky až 4,5 metru.

Fotogalerie
2 fotografie