Špatné pH = rychlá koroze a podrážděné spojivky

Podle odborníka na tuto tématiku, Jana Jirky z Mountfieldu, bychom měli častěji kontrolovat úroveň pH. Při normálním průběhu léta se pH kontroluje a případně upravuje na požadované hodnoty jednou týdne. Ideální hodnoty se pohybují v rozmezí 7,2 - 7,6. Nízká úroveň pH způsobuje rychlejší korozi kovových součástek bazénu a příslušenství, vysoká naopak přináší zakalení vody a podráždění očních spojivek.

 „V počasí, které nyní zažíváme, by majitel bazénu měl pH kontrolovat dvakrát i třikrát týdně. A také vždy po nějakém prudkém teplotním zvratu. Tedy klidně i druhý den po předchozí kontrole,“ radí Jan Jirka. Pro zjištění hodnoty pH jsou ideální specializované testery.

Co se týče filtrování vody, není nutné jeho frekvenci kvůli bláznivému počasí nijak zvyšovat. „Samozřejmě je potřeba pískovou filtraci zapnout vždy po aplikaci přípravků pH nebo další bazénové chemie, aby se ve vodě dobře promíchala,“ říká Jirka. A přidává pár rad pro případ, že se během prázdnin chystáte vyrazit někam na dovolenou.

Osvěžte se hned po návratu z prázdnin

„Před odjezdem je dobré překontrolovat a řádně propláchnout filtrační náplň v pískové filtraci a vyčistit filtrační košíčky ve skimmeru. Písková filtrace by měla po dobu nepřítomnosti alespoň jednou za den přefiltrovat celý objem vody. Máte-li souseda kamaráda, poproste ho, aby se obden zašel podívat, zda filtrace běží, jak má,“ radí Jan Jirka a další úkony shrnuje do dvou bodů:

  • pomocí testerů překontrolujte hodnotu pH a obsah chlóru ve vodě a v případě odchylek je upravte na doporučené hodnoty.
  • je také vhodné aplikovat přípravek na prevenci proti tvorbě řas

Pak ještě zajistěte, aby voda měla stálý přísun správného množství chlóru, který ji dezinfikuje. Nakonec bazén před odjezdem zakryjte krycí plachtou, která zabrání zanesení hrubých nečistot, listí, hmyzu a podobně. V souvislosti s prudkými dešti se také vyplatí ověřit, že se do bazénu nedostane voda stékající z okolního terénu. V opačném případě může totiž dojít ke znehodnocení celého objemu vody v bazénu.

Pokud před odjezdem na dovolenou dodržíte všechny zásady správné péče o bazén, můžete se ihned po návratu těšit na osvěžující koupel.

Příslušenství pro bazén? To nej pro Váš bazén ZDE

Fotogalerie
3 fotografie