Kultivátor je taková moderní stavebnice pro dospělé. K jednomu motoru připojíte až 25 různých zařízení a zastanete až 70 nejrůznějších prací. Kultivátor v zimě odklidí sníh, přes celý rok zamete, od jara do podzimu poseká vysokou trávu, štěpkuje i na podzim vyorá brambory. A když na to přijde, tak s ním můžete i do lesa pro dřevo, protože díky vozíku, který jednoduše připojíte za stroj, s ním odvezete i pár pěkných špalků.

Kultivátor je překavapivě skladný

Když máte dům, či větší zahradu, není motorových pomocníků nikdy dost. Každý nový přístroj ale mnohdy znamená další zabraný prostor v garáži nebo kůlně a pak hlavně každý nový stroj má svou pohonnou jednotku.  Naopak obrovskou výhodou kultivátoru je, že si motor koupíte jen jednou a pak k němu připojujete jen jednotlivé nástavce. Máte tak pouze jeden stroj, který snadno uklidíte a skladné příslušenství si prostor u vás v garáži, stodole nebo kdekoli doma vždy najde.

Moderní kultivátory mají kvalitní pohonné OHV jednotky od renomovaných výrobců, jako jsou Briggs&Stratton, Kohler nebo Honda. Ale nenechte se zmást, dnešní kultivátory si vás získají svou obratností, ale i lehkostí, kdy např. kultivátor typu Bertolini B-020 H váží jen 13 kg. Ten je, právě i díky své nízké hmotnosti, ideálním strojem pro rychlé a snadné kypření půdy na menších plochách.

Kultivátor v akci!
Autor: Mountfield

Široká paleta příslušenství

Technologický pokrok se nezastavil ani u těchto multifunkčních strojů a tak v jejich výbavě nechybí ani pojezd, vícerychlostní převodovka s redukcí pojezdu a jen na vás už pak bude záležet, jakým příslušenstvím si svůj kultivátor osadíte. Na výběr toto máte velmi mnoho – od sekaček, přes pluhy, radlice, až po sněhovou frézu, kartáč nebo přepravný vozík či sedačku.

Při výběru konkrétního stroje se řiďte především kvalitou pohonné jednotky (nejkvalitnější přístroje se poznají podle mnohaleté záruky) a množstvím dostupného příslušenství. Ceny běžně dostupných přístrojů se nejčastěji pohybují v rozmezí od 5 do 25 tisíc korun. 

Fotogalerie
4 fotografie