Ještě před pár týdny jsme řešili, jak se vypořádat s přívaly vody. Nyní je tu však opačný problém: vysoké teploty a nedostatek srážek ohrožují naše zahrady. Jedno z největších nebezpečí hrozí trávníku. Jak se o něj v horkých dnech postarat?

Zalívejte o sto šest!

Základem úspěchu je dostatečná zálivka. Lépe je zalévat co nejčastěji a v menším množstvíi - voda se pak lépe vsakuje a z povrchu nestéká. Ideálním časem zálivky jsou večerní hodiny, kdy dochází k minimálnímu odpařování a voda se opět lépe vsakuje. V horkých dnech navíc předejdeme zapaření trávníku a vzniku plísňových chorob. Pokud jste na jaře s výsadbou trávníku otáleli a dosud máte na zahradě čerstvě oseté plochy, dbejte a to, aby zemina na těchto plochách byla neustále vlhká Jakmile dojde k zaschnutí travních klíčků, už je nezachráníte ani živou vodou. Pokud chcete ještě letos nějaký trávník zasívat, vyčkejte raději do září.

S hnojivem opatrně

V létě bychom měli s travními hnojivy nakládat velmi opatrně. Správně fungují totiž pouze v kombinaci s dostatečným množstvím vody. V žhavých letních měsících bychom jejich přehnanou aplikací trávník pouze spálili a tím těžce poškodili. V případě že tedy chcete hnojivo aplikovat, vždy si dejte záležet s dostatečnou zálivkou. 

Pokud svádite na své zahradě boj s travními plevely, můžete využít standardní herbicidy. Jejich aplikaci je vhodné provádět minimálně týden po posledním sekání.

Sekačku nechte raději odpočívat

Dalším aspektem, který hraje v životě trávníku důležitou roli, je samozřejmě sekání. V podobně žhavém počasí, jaké máme nyní, se vyplatí sekání odložit, při nedostatečné zálivce tráva totiž téměř neroste. Při posekání dochází k velmi výraznému prosychání trávníku, sečeme proto vždy během pozdního odpoledne nebo večer a nikdy po sekání neopomeneme trávník důkladně zalít.

Fotogalerie
1 fotografie