Rajčata jsou vytrvalé rostliny, které se pěstují jako jednoleté pro své bobulovité plody.  Sladká rajčátka jsou oblíbená pro svoji vynikající chuť, velký obsah vitamínů a minerálních látek a také pro mnoho variant zpracování. My jsme si pro vás připravili tři snadné recepty, které vám pomohou úrodu rajčat snadno zpracovat a na sladkých plodech si pochutnat po celý rok.


Nakládaná rajčata s bylinkami

„Domácí pochoutka jako z Itálie!“

Potřebujete: ½ kg menších rajčat (ideální jsou soudková), 300 ml rostlinného oleje, 2 lžíce olivového oleje, čerstvé bylinky (tymián, oregano či rozmarýn), lžička soli, lžička cukru

  • Nejprve omyjte a rozkrojte rajčata. Vydlabejte dužinu a ještě jednou přepulte, aby vám vznikly z každého rajčete 4 díly.
  • Předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia a vyložte plech pečícím papírem.
  • Rajčata na plech naskládejte řezem vzhůru, pokapejte olivovým olejem a posolte a ocukrujte je.
  • Vložte je do rozpálené trouby. Pečte 30 minut a poté teplotu trouby snižte na 70 stupňů Celsia a pečte cca 10 hodin s lehce pootevřenými dvířky. Rajčata by se měla v troubě pomalu usušit.
  • Když jsou rajčata zcela suchá, můžete jimi začít plnit sklenice. Do čisté sklenice opatrně vkládáme rajčata a prokládáme je čerstvými bylinkami.
  • A závěr vše zalijeme horkým rostlinným olejem a dobře utěsníme. Rajčata skladujeme na tmavém a chladném místě a ve sklenici by měla vydržet cca 3 týdny.

Kombinace rajčat s čerstvými bylinkami je geniální.
Kombinace rajčat s čerstvými bylinkami je geniální.
Autor: Profimedia.cz


Sterilovaná rajčata do zásoby

„Nejlepší jsou domácí ze zahrádky“

Potřebujete: 1 kg čerstvých rajčat (množství si upravte podle úrody)

  •  Rajčata důkladně omyjeme a rozkrájíme na čtvrtiny.
  • Rajčaty hned plníme čisté sklenice. Nebojíme se rajčata do sklenic pořádně natlačit, víc se jich tam vejde a budou mít lepší chuť.
  • Nejlepší je, když jsou naloženy pouze ve vlastní šťávě a proto v tomto receptu nezmiňujeme žádný nálev. Rajčata si tak zachovají vlastní chuť a hodí se do každého jídla.
  • Sklenice dobře zavíčkujeme a sterilujeme klasickým způsobem na 90 stupňů Celsia asi 30 minut.
  • Pokud jsme postupovali správně, pak by nám rajčata měla vydržet 1 – 2 roky.

Urodilo se vám velké množství rajčat? Radíme, co s nimi!
Urodilo se vám velké množství rajčat? Radíme, co s nimi!
Autor: Profimedia.cz


Báječná omáčka z pečených rajčat

„ V jednoduchosti je síla“


Potřebujete: 10 menších rajčat, 1 balení rajčatové passaty, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, olivový olej, hrst čerstvých bylinek (tymián, petrželka a bazalka), sůl, pepř, chilli

  • Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Rajčata omyjeme, rozčtvrtíme a řezem vzhůru je poklademe na plech vyložený pečícím papírem.
  • Rajčata posolíme, opepříme a přidáme trošku chilli. Pokapeme je olivovým olejem a posypeme tymiánem. Vložíme do trouby a pečeme cca 30 minut.
  • Mezitím na oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli a přidáme na plátky nakrájený česnek. Minutu prohříváme a poté vše zalijeme passatou. Prohřejeme a na závěr přidáme pečená rajčata i s vypečenou šťávou. Vaříme cca 25 minut na středním plameni.  
  • Hotovou omáčku můžeme propasírovat nebo rajčata v hrnci jednoduše rozmixovat.
  • Na závěr vše dochutíme solí a pepřem.
  • Přidáme kapku olivového oleje a čerstvě nakrájené bylinky. Podáváme s kvalitními těstovinami a nastrouhaným parmazánem.

Rajčatový základ pro omáčku.
Rajčatový základ pro omáčku.
Autor: Profimedia.cz

 

Fotogalerie
4 fotografie