Je krásné nedělní ráno. Vzduch voní podzimem. Muž přistupuje ke stroji, vkládá do něj mohutné poleno. Ozve se charakteristický praskot dřeva, muž odkládá čtvrtky polena poblíž stroje. Je krásné nedělení poledne. Vzduch voní podzimem a dřevem. Muž se ohlédne na haldu naštípaných polen – ano, tohle vystačí na celou zimu, pomyslí si s uspokojením.

Takhle nějak by mohla vypadat úvodní scéna filmu o životě na kanadském venkově. V hlavní roli štípačka dřeva. Stejně tak dobře může ale jít o zcela běžný obrázek české reality. Štípačky dřeva jsou totiž u nás stále oblíbenější a jejich prodeje v posledních letech pořád rostou. Češi už na jejich kouzlo a výhody přišli.

Spoustu lidí odrazuje od vytápění dřevem pracná příprava tohoto druhu paliva. Leckdo je dokonce kvůli tomu ochoten tolerovat stále rostoucí ceny elektřiny nebo plynu. Abyste totiž zpracovali tolik dřeva, které vám vystačí na celou topnou sezonu, museli byste se s kalačem a sekerou ohánět několik nekonečných dní. Proti tomu by ovšem důrazně protestoval váš časový harmonogram i vaše fyzická schránka. Naštěstí jsou tady ale štípačky dřeva, které tuto práci zvládnou snadno, rychle a bezpečně.

Na trhu najdete horizontální a vertikální varianty. Základním hlediskem při výběru konkrétního stroje by nemělo být pouze množství štípaného dříví, ale také otázka mobility, bezpečnosti a celkového komfortu při práci. Proto vždy vybírejte štípačky s robustní a celokovovou konstrukcí, které jsou vybaveny množstvím užitečných technických prvků. Nezapomínejte, že si štípačky pořizujete pro ulehčení práce, proto vybírejte u prověřených výrobců, kde nehrozí problémy s kvalitou a spolehlivostí.

Horizontální štípačka vyhoví uživatelům, kteří si přitápějí příležitostně. Tlak pěti tun rozpůlí i více než půlmetrová polena. Výhodou těchto strojů je jejich nízká hmotnost, ideálně do 45 kg. 

Takto se pracuje s automatickou štípačkou v praxi.
Autor: Mountfield
Vertikální štípačky jsou určeny pro zpracovávání větších objemů dřeva. Oproti sekeře pracují až pětkrát rychleji, takže zásoby na celou topnou sezonu mohou být hotovy už za jediné odpoledne. Samozřejmostí by měl být snadno polohovací pracovní stůl, který umožní štípání polen široké škály rozměrů, a obouruční bezpečnostní úchop. Jednou z nejvyhledávanějších variant je „šestitunka“, která si poradí s poleny dlouhými 20 až 104 cm. Stroje s tlakem 10 tun se nezastaví ani před poleny s průměrem 40 cm a délkou 20 až 130 cm. Při takovémto výkonu je žádoucí elektrický motor s třemi fázemi, který daleko méně zatěžuje elektrickou síť. 

Výhodou vertikálních štípaček je variabilní konstrukce klínu, která dává na výběr, zda polena půlit, nebo rovnou čtvrtit. Vodítkem při výběru konkrétního stroje by měly být také garanční záruky a servisní možnosti. Jen u kvalitních výrobků si může prodejce takovouto zodpovědnost dovolit. I přesto ale na tuzemském trhu existují štípačky až se sedmiletou zárukou. 

 

Fotogalerie
3 fotografie