Umělá hnojiva sice dokážou divy, ale všichni pravověrní zahradníci přísahají na dobře uzrálý a vlastnoručně vyrobený kompost.  V jejich žargonu se mu říká černé zlato. Jeho výroba vás nic nestojí, jednoduše se bavíte zbytků, a ještě na tom vyděláte.

Na haldu zapomeňte

Otřásli jste se právě nad představou nevábně čpící haldy v koutě zahrady? Máte menší pozemek, a tak na něco takového nemáte ani dost místa? Jen klid. Kompost bude. Prostě jen pořídíte moderní uzavíratelný kompostér, který pojme i stovky litrů odpadu. A kdo dává přednost otevřenému kompostování, může zkusit sestavitelná kompostovací sila.  Rozhodující je samozřejmě velikost pozemku. Například pro zahradu do 200 m2 by měl postačit kompostér o objemu 400 l.

Autor: Mountfield

 

Vyděláte na odpadu

„Plastové kompostéry pomohou recyklovat až 30 % celkového domácího bioodpadu, zbaví vás starostí se zahradním odpadem a navíc se postarají o výrobu toho nejlepšího přírodní hnojiva,“ říká Rostislav Zelenský ze společnosti Mountfield. A za zmínku stojí i fakt, že kompostéry mají takové vlastnosti, že kvalitní humus zajistí podstatně rychleji než klasický volně ložený kompost. Díky procesu zrání se vám v nich objem biomasy průběžně zmenšuje, takže můžete stále přidávat další vrstvy.

Jak vybrat ten pravý

Na první pohled to sice může vypadat, že jsou všechny kompostéry stejné, ale jsou mezi nimi velké rozdíly. Jsou venku celoročně, a tak je důležitý použitý materiál.Nejvýhodnější jsou kompostéry a kompostovací sila z kvalitního mrazuvzdorného vysokohustotního polyetylenu. Tento tepelně stálý materiál zvládá velké rozpětí teplot od -80 °C až do 110 °C. Takže v zimě nepopraská,“ dodává Zelenský.  Důležitá je také barva. Zelená sice splyne s trávou, ale černá umí mnohem lépe přitáhnout sluneční paprsky. V kompostéru je pak vyšší teplota a humus dozrává rychleji.

Autor: Agro

 

Cesta pro žížaly

Jedno mají kompostéry i sila s tradičními haldami společné. Nemají dno. Je to proto, aby měl odpad přímý kontakt s půdou a volně do něj měly přístup mikroorganismů, červi a žížaly.

Zrání biomasy urychluje také dobrý přístup vzduchu – aerace. Proto je důležité, aby měl kompostér propracovaný systém bočních ventilačních otvorů a otočný ventil pro lepší regulaci. Praktická jsou boční dvířka pro snadné odebírání už hotového materiál a horní odklápěcí víko pro rychlé doplnění dalšího odpadu.

Autor: Mountfield

 Kdy bude zralý?

Za jak dlouho bude dílo hotovo, záleží na spoustě faktorů.  Podíl na zrání má už zmíněné provzdušnění, velikost kompostovaných látek, teplota, pH a obsah živin. Pokud kompostu nepomůžete, počkáte si zhruba rok.  Anebo použijete takzvaný urychlovač kompostu, který v kompostéru dokáže zkrátit dobu napolovic.

Autor: Mountfield

 

Co do kompostéru patří

ovocné a zeleninové odpady

kávové a čajové zbytky

slupky (kůra citrusových plodů jen v malém množství)

vaječné skořápky

listí, drnové řezy

uvadlé květiny, seno, posekaná tráva

nalámané nebo rozdrcené zahradní odpady, kůra, piliny

Co tam nepatří

kosti, zbytky a odřezky z masa

omáčky, tuky, majonézy

cigaretový popel a nedopalky

obsah pytlíků z domácích vysavačů

oddenkový plevel ( svlačec, bršlice kozí noha, pýr...)

nemocné rostliny a chemicky ošetřené materiály

nať z brambor

žhavý popel a lehce hořlavé materiály