Jak si v záplavě čerpadel vybrat to pravé? Pro laika je to trochu zapeklitá otázka. Na trhu je celá řada typů s různým výkonem a využitím, ať už na pitnou, užitkovou nebo kalovou vodu. První, co při pořizování čerpadla musíte vědě, je účel, ke kterému ho budete používat. Spokojení budete jen se správným modelem.

Pomocník na zahradu

Nejčastěji se setkám se zahradními čerpadly, která mají benzínový nebo elektrický pohon. Hodí se především k nezávislému napájení vodou ze studen, rybníků, jezer a cisteren. Velmi důležité je, z jakého materiálu jsou vyrobeny. Základní konstrukční prvky zahradního čerpadla by měly být vyrobeny z nekorodujících materiálů, jako je ušlechtilá ocel, litina nebo kvalitní plasty.

Automatická domácí vodárna zajistí zásobování domácnosti vodou nebo zavlažování zahrady.
Autor: Grundfos

Co potřebují

Samotné čerpadlo vodu nepovede. K tomu potřebujete ohebnou sací hadici, která by měla být vyztužena spirálou, aby se podtlakem sání neseškrtila. Na konci je opatřena sacím košem se zpětnou klapkou a někdy i filtrem. Velkou výhodou zahradních čerpadel je, že bývají přenosná, a tak je můžete využít, kde potřebujete.

Když je voda špinavá

Docela jinou kategorií jsou čerpadla, která si dokážou poradit se znečištěnou vodou, tedy ponorná kalová čerpadla. Využijete je pro vyprazdňování nádrží s užitkovou vodou nebo na odčerpávání vody z bažin, zahradních rybníčků a dokonce i fekálií ze žump. Nevadí jim, že spolu s tekutinou se do nich dostanou nejrůznější příměsi, kaly a kamínky až do velikosti 5 mm. U speciálních modelů je to dokonce o velikosti 30 mm. „Kalová čerpadla jsou výkonné a robustní stroje. Mají sice relativně malou výtlačnou výšku, většinou do 12 m, ale velký čerpací výkon až do 350 litrů za minutu,“ vysvětluje odborník na zahradní techniku Michal Makalouš z Mountfieldu.

Zahradními čerpadly můžete čerpat vodu ze studní, rybníků nebo cisteren.
Autor: Tallas

Vody z velké hloubky

Kdo potřebuje čerpat vodu z velkých hloubek, třeba studní, měl by sáhnout po ponorném tlakovém čerpadle. Protože se u nich předpokládá nepřetržitý provoz, jsou to kompaktní a robustní stroje. Ta nejkvalitnější jsou vyrobena z ušlechtilé oceli a moderních plastů jako je termoplast lexan. Jejich provoz, který probíhá pod vodou a ve velké hloubce, je prakticky bezhlučný.

Pití pro celou domácnost

Elegantní a komplexní řešení pro zásobování domácnosti vodou, nebo zavlažování zahrady zajistí automatické domácí vodárny. Čerpadla instalovaná na vodárnách jsou většinou elektrická odstředivá čerpadla, která jsou schopna nasát vodu ze 7 až 9 metrů. Myslete na to, že kdo chce mít vodárnu přímo v domě, potřebuje čerpadlo s velice tichým chodem. Nejosvědčenější je v tomto případě litinové provedení stroje. Jiné to je u vodárny umístěné v zahradním domku. U té je potřeba mít snadné vypouštění na zimu, aby nedošlo k zamrznutí.

Se znečištěnou vodou si nejlépe poradí ponorná kalová čerpadla.
Autor: Mountfield

Pozor na záměnu

Nesnažte se za každou cenu ušetřit a používat čerpadla pro jiné účely, než jsou určena. Obecně platí, že s čerpadly na kalovou vodu, která mají vysokou průchodnost pevných částic, lze čerpat vodu užitkovou a čistou. Nikdy ale nelze použít ponorné čerpadlo určené k čerpání čisté nebo užitkové vody na čerpání vody kalové.

Co musíte pře výběrem vědět

*jakou vodu budete chtít čerpat

*z jaké hloubky

*na jakou vzdálenost

*jak často budete čerpadlo používat