Máte pocit, že podzimním úklidem využití tlakové myčky končí? Tak to jste na velkém omylu. Elektrické vysokotlaké myčky, jinak také vysokotlaké čističe, skvěle poslouží také k jarnímu úklidu. A to není vše. Na zahradě a kolem domu je se silným tryskajícím paprskem vody celoročně využijete k efektivnímu mytí libovolných vodě odolných povrchů. Anebo nářadí i aut.

K čemu všemu se tlaková myčka hodí?

* na úklid chodníků, dlažby na terasách a v okolí bazénů

* k mytí domovních fasád po zimě, plotů

*k čištění střešních okapů, zahradního nábytku, nářadí

* na údržbu osobních aut, motocyklů nebo jízdních kol

Autor: Oleo Mac

Na hadici zapomeňte

Napadlo vás, že se zahradní hadicí to zvládnete taky a nemusíte kupovat další stroj? No,  když na to máte dost času, sil a peněz. Tlaková myčka dokáže vyvinout tlak až 40x vyšší, než klasická zahradní hadice. Pro vás to znamená nejen velkou úsporu času, ale i fyzické námahy. A kromě toho šetří peněženku, protože výrazně šetří vodu. Tak třeba výrobce tlakových myček Oleo-Mac uvádí, že myčky na důkladné umytí stejně velké plochy spotřebují až o 80 % méně vod, než když se do práce pustíte s obyčejnou zahradní hadicí. A to už při stále rostoucích cenách vodného a stočného stojí za úvahu.

Jak vybrat tu pravou

Při výběru vhodné tlakové myčky je dobré volit takovou, která má integrovanou nádobku na přisávání saponátu. Oceníte to hlavně při účinnějším mytí mastných povrchů. „Stroj by měl čistit silou alespoň 120 bar. Ale může to být i víc. Čím vyšší tlak dokáže myčka vyvinout, tím kvalitnější je čistění. O snadnou přepravu se postarají pevná kolečka,“ popisuje Rostislav Zelenský z Mountfieldu.

Autor: archiv

Dalším praktickým doplňkem, je systém TSS. V podstatě jde o zařízení, které automaticky vypne motor při uzavření stříkací pistole. Práci s myčkou usnadní také regulátor tlaku vody a naviják na tlakovou hadici. Obecně platí, že je lepší model s delší hadicí, protože stroj nemusíte při mytí tak často přitahovat.

Čím víc příslušenství, tím lépe

Kromě síly vodního paprsku si můžete účinnost tlakové myčky ještě vylepšit. Prostě připojíte některé z množství příslušenství. Motoristé například ocení zahnutou koncovku, která se používá na mytí spodku auta a dá se s ní dostat i na těžko dostupná místa. Na chodníky a dlažby zase platí rotační tryska. A pokud je potřeba z něčeho odstranit korozi nebo starý nátěr, zkuste pískovací soupravu, která přisává do vodního paprsku jemný písek. Pracuje pak jako velkoplošný smirkový papír nebo ocelový kartáč.

Autor: Mountfield