Rádi byste udělali něco pro své zdraví? O tom, že má teplo blahodárné účinky na lidské tělo, se ví už dlouhá staletí. Oblíbenou ozdravnou a relaxační metodou je saunování. Jenže komu by se chtělo harcovat do nejbližšího veřejné bazénu nebo saunového centra. Buď se tam musíte objednat dlouho dopředu, nebo riskujete, že bude plno a vy si saunu neužijete.

Ale i na to výrobci mysleli a tak se na trhu objevily infrasauny.

Autor: Mountfield

Kouzelné červené paprsky

Ptáte se, co to je? Tělo vám v nich do hloubky prohřejí infračervené paprsky. Do posilování imunity, boje proti civilizačním nemocem se v nich můžete pustit v pohodlí vašeho domova. A kromě toho si uvolníte zatuhlé klouby a báječně si odpočinete. Velkou předností je, že infrasauny jsou proti klasickým saunám účinnější, ale mnohem méně zatěžují lidský organismus. Organismus je v nich zahříván šetrně a pomalu, takže je mohou využívat i ti, kteří by se jinak museli oblíbené relaxační kúry ze zdravotních důvodů vzdát.

Nemusíte sahat hluboko do kapsy

Oproti klasickým saunám je pořízení infrasauny podstatně levnější, stejně jako provozní náklady. Navíc ji bez obtíží dáte kamkoliv do bytu nebo domu. Prostě si domů přivezete stavebnici, kterou si i méně zručný kutil za pár desítek minut sestaví a uvede do provozu. Na kolik vás infrasauna vyjde?  Pro jednu osobu počítejte tak s 15 tisíci korunami, v akcích ale vyjdou i levněji. Větší modely pro 6 osob stojí i 100 tisíc korun.

Autor: Mountfield

Kam s ní

Najít doma místo pro infrasaunu není nic složitého, protože nepotřebujete přívod vody. Chce to jen několik metrů volné plochy v jakémkoli temperovaném interiéru, jako je třeba ložnice, domácí fitness nebo zimní zahrada a v blízkosti by měla být elektrická zásuvka. Žádné speciální odvětrávání nepotřebujete, protože zvýšení vlhkosti nebo teploty se nekoná. Úplně stačí přirozená cirkulace vzduchu v interiéru. 

Údržba je hračka

Lámete si hlavu, jak je to s úklidem, když v aquaparcích na to potřebují celé hodiny? Toho se bát nemusíte. „Stačí, když budete dodržovat základní hygienická pravidla a používat prostředky, které jsou k tomu určené. K dezinfekci se používá prostředek Chemosan, na čištění dřevěných ploch a impregnaci dřeva pak Saunareiniger,“ říká Jan Horešovský ze společnosti Mountfield. V dnešní energeticky náročné době je dalším velkým plusem, že  náklady na jedno infrasaunování jsou v podstatě za hubičku. Přesněji je to asi 5 korun za jeden saunovací cyklus.

Autor: Mountfield
 

Spočítejte zájemce

Infrasaunu vybíráme podle toho, pro kolik osob je určená, a podle materiálu. Nejčastější jsou pro jednoho nebo dva, ale dají se pořídit dokonce i velké pro šest osob. Standardně jsou vybaveny keramickými nebo karbonovými topidly. Keramická topidla mohou být i světelná, takzvaná red light topidla. Stejně důležité jako topení je i použité dřevo. Obvykle je to kanadský jedlovec (hemlock), další možností je severská borovice nebo smrk. V nejvyšší třídě se dá objevit i infrasauna z cedrového dřeva, ale luxusu provedení odpovídá i cena.

Autor: Mountfield