Budete potřebovat ploché plastové misky nebo menší květináčky, vatu nebo trochu zeminy, vodu a igelitové sáčky a páskami na uzavření. A pak už jen trochu trpělivosti a péče.

Řeřicha na chleba

Řeřicha setá je velmi vděčná bylinka, kterou můžete sklízet průběžně. Obsahuje hodně vitaminu C, konzumuje se v čerstvém stavu, má mírně palčivou chuť, hodí se třeba na chleba s máslem nebo do pomazánek. A jak si ji vypěstovat? Na větší plochou misku rozložte vrstvu vaty, kterou předem namočíte do vody a lehce vyždímete.  Misku vložte do sáčku, uzavřete a dejte na teplé tmavé místo, vatu udržujte vlhkou. Až začnou semínka klíčit, sundejte sáček a misku přesuňte na okno. Za tři týdny můžete začít sklízet – zelenou nať opatrně postupně odstříhávejte. Abyste měli řeřichu stále čerstvou, opakujte výsevy pravidelně jednou za 14 dnů.

bylinky
Autor: Shutterstock.com
Petržel do polévky

Přinesli jste si domů petržel a při čištění odřízli vrcholek všech kořenů? Určitě je nevyhazujte, můžete si z nich vypěstovat čerstvou petrželovou nať. Postup je docela jednoduchý: do malé mističky s vlažnou vodou posaďte vrcholové odřezky, dejte je na světlé teplé místo a počkejte, až vyrazí první výhonky. Nať se výborně hodí do polévky, nasekejte ji čerstvou a ozdobte jednotlivé porce, chutná skvěle také k rybám nebo vaječným pokrmům. Obsahuje hodně vitaminu C a A, má výraznou chuť i vůni, působí proti nadýmání a odvádí z těla vodu.

Pšenice do salátu

Sice ještě nejsou Velikonoce, pšeničné osení ale oceníte už teď. Vyklíčí vám v misce s navlhčenou vatou nebo substrátem podobné jako řeřicha, způsob pěstování je stejný. Čerstvou mladou pšenici můžete přidat do zeleninových salátů, ale třeba i do krmení vašeho pejska, abyste mu doplnili vitaminy, především skupinu vitaminů B, vitamin E a C.