Předjarní výsevy zeleniny a především mnohých choulostivých druhů květin vyžadují dokonalý výsevní substrát. Není to jednoduché už proto, že ho musíte vybírat pro každý druh zvlášť. Pokud nemáte vhodný substrát, substrátu můžete poškodit kořenový systém. Mnohým rostlinám nevyhovuje trvale přemokřená zemina, jaká bývá v rašelinných substrátech, které vážou neuvěřitelné množství vody. Také těžká půda s mnoha jílovitými částicemi zůstává řadu dní po zálivce nasáklá vodou, která se pak jen pozvolna odpařuje.

V čem se nejvíc chybuje

Rostlinám ve skleníku škodí, když se dostanou do nedostatečně rozloženého kompostu. Ten obsahuje velké množství organických zbytků, které zahnívají, tvoří se na nich povlak mycelia hub, které snadno napadají nejen kořenový systém, ale i nadzemní části.  Velkým omylem pěstitelů také je, že zakoupený kvalitní výsevní nebo výsadbový substrát je už od výrobce dezinfikovaný. To není u průmyslově připravovaných zemin technicky možné. Navíc se dá jen těžko zajistit dlouhodobá sterilita.

Dezinfekce nové zeminy

Léty osvědčený způsob je termická dezinfekce. Při přípravě substrátů pro domácí výsev je ideální kuchyňský tlakový hrnec. Naplňte ho asi do výšky 10 cm vodou, vložte napařovací sítko a na něj dejte kousek netkané textilie. Přisypte substrát, maximálně několik centimetrů pod horní okraj, protože v prostoru pod pokličkou se musí hromadit vytvořená pára. Potřebná teplota pro docílení kvalitní dezinfekce se pohybuje mezi 90 až 100 °C po dobu 1 až 2 hodin. Pečlivou termickou sterilizací zlikvidujete půdní houby, bakterie, škůdce a klíčivost semen plevelů.

Vsaďte na chemii

Takový postup ovšem není pro každého, navíc někdo nemá jen malé pařeniště, a tak potřebuje půdy spoustu. V tom případě použijte chemické přípravky proti půdním patogenům, které koupíte v zahradnictví, například Previcur. Na trhu jsou i biologický přípravky pro ekology, jako je třeba Supresivit.