Proč tak brzo, když se na záhon dostanou až za pár měsíců? Voskovky rostou pomalu a mají dlouhou vegetační dobu. Semínka zasaďte do misek na povrch substrátu. Dejte na světlé stanoviště, kde se bude teplota pohybovat kolem 20 °C. Nejlepší je okenní parapet. Misky překryjte ustřiženou plastovou lahví, případně fólií, aby se vám podařilo udržovat stálou teplotu i vlhkost. Semena vyklíčí zhruba za 2 týdny od výsevu. Po vyklíčení rostliny důkladně větrejte tak, že během dne na několik hodin částečně odkryjte sklo nebo fólii.

Krásné begónie si levně vypěstujete doma.
Autor: Shutterstock.com
Hlavní je světlo

Begónie ze všeho nejvíc potřebují světlo. Když je ho v zimě málo, nebo máte okno na tmavou stranu, zkuste raději přisvětlovat zářivkou. Zalévejte opatrně. Když rostlinky povyrostou, přepichují se. Poprvé v březnu, kdy jsou vysoké asi 1 cm, a to mělce do truhlíků. A podruhé pak v dubnu, vždy po 1 rostlině do květináčků. Ven je sázejte ve druhé polovině května.

Pozor na choroby

Mezi nejčastější choroby, které begónie napadají v květináčích a na záhonech, patří padlí, které vytváří bílé moučnaté povlaky na listech. Dobrou prevencí je řídká výsadba.  Ze škůdců je velmi nebezpečný lalokonosec rýhovaný.