Kochat něžnou bílou krásou se můžete, pokud jste si loni po záhonu rozhodili ty správné cibulky. Ale dost možná, že vás jejich květy pod keři a na trávníku překvapí, i když jste je nezasadili úmyslně. Kde se tam vzaly? Sněženky se dokážou šířit i semeny a dceřinými cibulkami. Takže vás během let často zaskočí doslova koberec květů. A hned za nimi se objeví další barevně výraznější květy, které doposud šedivou zahradu doslova prozáří.

Krokusy kvetou bílými, žlutými, fialovými nebo žíhanými pohárkovitými květy.
Autor: Shutterstock.com
Krokusy

Kvetou i pod sněhem bílými, žlutými, fialovými nebo žíhanými  pohárkovitými květy. Mají rády světlé stanoviště s písčitohlinitou půdou. Dorůstají do výšky 5 až 10 cm, využívají se také jako hrnkové rychlené květiny. Po odkvětu můžete takové cibulky přesadit do volné půdy, kde další rok rozkvetou.

Hyacinty

Velké cibule barevných hyacintů patří na slunné stanoviště s lehčí, dobře propustnou půdou. Květy silně voní a hodí se k řezu. Aby rostliny dobře prospívaly, vyplatí se cibule začátkem léta vyndat z půdy, zbavit je listů a nechat odpočinout. Znovu vysadit je můžete od září do října

Modřence

Brzy se na zahradách objeví také hrozny modrých, bílých, ale i růžových modřenců. Na zahrádce je každé dva roky přestěhujte na jiné stanoviště. Dorůstají do výšky 10 až 25 cm. Koupit si je můžete i jako hrnkové rostliny.

Kočičky vám přinesou jaro až do domu.
Autor: Shutterstock.com
Náš tip

Přineste si brzké jaro domů. Hlavu vystrčily i kočičky. I když jsou větvičky vrby jívy s částečně rozvitými hebkými pupeny považovány za symbol jara a Velikonoc, klidně si je můžete nařezat a do vázy naaranžovat už teď.