Nejjednodušší cestičky pro příležitostný pohyb (například při pletí nebo zalévání záhonů) vytvoříte z písku nebo mulčovací kůry, stačí pouze podklad důkladně zpevnit a upěchovat. Použít můžete také štěrk, prodává se obyčejný i okrasný – různobarevné kamínky ohlazené dokulata. Na cesty se hodí kousky o průměru 6 až 16 mm, u barveného štěrku pamatujte, že nemusí být stálobarevný.Pokud dáváte přednost zeleni, zkuste zatravňovací dlaždice prosypané pískem nebo zeminou, které zpevní pochozí prostor, a přitom je stačí občas přejet sekačkou. Vyrábějí se betonu, ale v nabídce hobbymarketů najdete i recyklovatelné plastové výrobky, které jsou stejně odolné jako beton.

Chodník z dlaždic můžete obsypat štěrkem nebo pískem.
Autor: Shutterstock.com
Nejlevnější je beton

Levným a jednoduchým řešením se zdá beton. Pokud budete plochy sami betonovat, měli byste pamatovat na dilatační spáry, větší plochy totiž časem praskají, vydrolují se a vznikají nevzhledné porosty plevele, které se musí stříkat chemickými přípravky nebo je mechanicky čistit. Efektivnější jsou betonové pochozí dlaždice, kladou se do písku nebo štěrkopísku, které zabraňují růstu plevelů a trávy.
Stále je populární také betonová zámková dlažba: jednotlivé komponenty se sestaví těsně k sobě, spáry se zasypávají štěrkem a pískem, aby nedocházelo k prorůstání trávy a plevele. Díly jsou k dostání v mnoha tvarových a barevných variantách.

Cestičky zvládnete vytvořit vlastníma rukama.
Autor: Shutterstock.com
Chodník z kamene

Nelíbí se vám beton? Zkuste cestičky vyskládat z přírodního kamene. K dostání jsou kamenné dlaždice nebo řezané kameny, které se také pokládají do písku, podkladem je štěrk a beton. Nejčastěji jsou k mání kamenné desky okrového křemene nebo šedého porfyru o síle od 1,2 do 5 cm. Případným skvrnám při vylití chemikálií se vyhnete, pokud po pokládce napustíte kamennou cestičku penetrací, jednoduše ji pak vyčistíte vysokotlakým čističem. Jednoduchý chodníček si uděláte sami s pomocí větších plochých kamenů docela sami. V trávníku vykopejte otvory o rozměrech jednotlivých kusů, položte do nich kameny (měly by být trochu níže než je úroveň, trávníku, abyste mohli pohodlně projet se sekačkou), okraje dosypte zeminou, důkladně udusejte a dosejte travní semena. Kameny časem obrostou novým trávníkem. Další možností je vysypat prostor kolem hrubším štěrkem, který zabrání prorůstání plevelů.

Dřevěné prvky

Dalším stavebním materiálem může být dřevo. V případě měkkého dřeva (například smrk nebo borovice) musíte dbát na pravidelnou impregnaci, jinak se časem rozpadne. Odolnější jsou exotické dřeviny, které vydrží na zahradě i bez impregnačního nátěru (teak, bangkirai) a časem získají patinu.

Vybíráme obrubníky

Čím zakončit úhledné chodníky? Nabízí se několik možností: betonové nejrůznějších tvarů, kamenné desky, zkusit však můžete i třeba i cihly nebo klasické kamenné kostky. Pokud vám vadí zvýšené obrubníky kvůli projíždění travní sekačky, zapusťte obrubníky do země tak, aby lícovaly s dlažbou.