Jen dosetím holých míst byste trávníku moc nepomohli. Potřebuje naordinovat radikální očistu, tedy vertikutaci. Při ní travní drn prořežete a pročešete. Zabere to sice trochu času, ale litovat nebudete.

Vertikutátor je stroj na první pohled identický se sekačkou. Jeho funkce je ovšem jiná.
Autor: Mountfield

Travní plsť porost dusí

Během vegetačního období čelí trávník různým zátěžím a jeho pravidelným užíváním dochází ke zhušťování povrchu. V zelené ploše se kromě travních stébel drží různé druhy mechů, plevelů a v neposlední řadě tu končí i zbytky posečené a odumřelé trávy. Dohromady tahle směs za pár měsíců vytvoří nepropustnou pokličku zvanou travní plsť. Ta porost dusí a brání, aby se ke kořenům dostala vláha a živiny.

Vertikutační nože šetrně naříznou travní drn, díky čemuž tráva lépe odnožuje. Pružinky pak vyhrabou mech i zbytky steré trávy.
Autor: Mountfield

Nože a pružinky

Jedinou cestou, jak trávník znovu vzpamatovat, je vzít na pomoc vertikutátor. „Na první pohled vypadá jako běžná sekačka. Rozdíl je v postavení nožů. Zatímco sekačka má nože na hřídeli umístěny vodorovně, vertikutační nože jsou ve svislé poloze. Ještě lepší výsledky mají stroje, které mají kromě ostrých nožů i pružinky,“ vysvětluje Jaroslav Nováček z Moutfieldu.  Zatímco nože se šetrně zařezávají 2 až 4 mm hluboko do porostu, pružinky vyhrabují plsť, mech i zbytky posečené trávy. Povrch půdy se tak znovu otevře a umožní snadný přísun potřebných živin a vláhy.

Lehký, tichý a nenáročný na údržbu. Elektrický vertikutátor se hodí pro menší a středně velké zahrady.
Autor: WOLF-Garten

S čím do drnu

Na výběr je celá řada vertikutačních strojů. Ten správný vyberete podle velikost pozemku. Elektrický vertikutátor se hodí pro menší zahrady, je lehčí, lépe se skladuje a snadnější je i jeho údržba. Benzínový najde uplatnění na středních a větších zahradách. Pokud máte trávník o rozloze více jak 200 m2 nebo je vaše zahrádka svažitá, tak o jiném než benzínovém vertikutátoru ani neuvažujte. „Benzínové vertikutátory jsou vybaveny výkonnými čtyřtaktními motory a díky nim a také širšímu záběru válce je práce s nimi velice rychlá a efektivní,“ doplňuje Nováček.

Benzínové vertikutátory mají výkonné motory díky kterým je práce rychlá a efektivní.
Autor: Mountfield

Směle do toho!

Vertikutací svůj trávník probudíte po zimním spánku, bude moci opět dýchat, přijímat vodu i živiny. V rámci jarní péče samozřejmě nezapomeňte na jarní hnojení a dosetí holých míst. O tom více zase příště.