Větrejte po dávkách 

První věc, která vás napadne hned, jak do stavení dorazíte, je dokořán otevřít okna a dveře a větrat. Jak se taky co nejdřív zbavit toho zatuchlého vzduchu? Jenže chyba lávky, takovýmhle větracím šokem si zaděláváte na problém. Masivní přísun teplejšího vzduchu znamená hlavně pro chladné staré zdivo na silnějších obvodových zdích pořádný šok. Při delším větrání se na něm začne srážet vlhkost, která může poničit omítky a způsobit plíseň. Lepší je větrat opatrně a po omezenou dobu.

Okapy je po zimě potřeba pořádně vyčistit, aby měla voda volnou cestu.
Autor: Shutterstock.com
Zkontrolujte okapy

Vydejte se na obhlídku, při které zkontrolujte okapy, a to včetně napojení na střešní krytinu a zdivo. Dešťová voda musí mít volnou cestu. Proto úžlabí vyčistěte dlouhou tyčí nebo speciálním nástavcem na čištění okapů na teleskopické tyči. Uvolnit je potřeba také mezery mezi úžlabím a taškami. Když zjistíte, že nějaká část okapů už dosloužila, je potřeba ji vyměnit. U moderních stavebnicových okapových systémů je pro každého kutila jednoduché poškozený kus vyměnit svépomocí. Kdo se na to necítí, raději by měl povolat odborníka. Při kontrole okapů se taky podívejte, jestli je v pořádku střecha, aby vám do domu neteklo.

Zapomenutá voda

Občas se může stát, že si na škodu zaděláte sami tím, že jste něco při zazimování zanedbali. Nejčastější se to týká vody. Odpovědně na podzim vypustíte vodu ze systému, ale zapomenete na to, že je i v sifonu toalety nebo v kohoutu na zalévání zahrady. Proto je potřeba stavbu obejít, jestli někde nebude na zdi skvrna, protože voda tekla do zdi. V tu chvíli je nejlepší zavolat odborníka, který dokáže přesně najít místo, kde je chyba. Sami ho najdete špatně.

Zkřížená okna

Znáte to, chcete po zimě otevřít okno, a ono to nejde. Drhnou i dveře. Proč? Jak se země zvedá, rozpohybuje základy a dům si takzvaně sedá. Byla by chyby hned vzít hoblík a rámy rovnat. Dejte si na čas, protože s velkou pravděpodobností se vše znovu vrátí do normálu a dveře i okna půjdou otvírat. Do práce se pusťte v případě, že ani po dvou třech týdnech teplého počasí potíže nepřestanou. Pak dřevěná okna vysaďte, obruste a znovu přetřete barvou nebo lakem. Když vzniknou škvíry, pomůže samolepicí izolační těsnění.

Protáhněte komín

I když bude venku na sluníčku příjemně, v domě se bez přitopení neobejdete. Proto je důležité zkontrolovat a případně i protáhnout komín. Ideální je k tomu kominická štětka nebo koule. Ty můžete do komína spustit u jednoduchých staveb přímo ze střechy. Pokud máte ke komínu dvířka, tak tam. Vyčistit je také potřeba kouřovod od kamen do zdi. Pak zkuste zprudka zatopit. Ale vůbec nejlepší je nechat si na jaře udělat povinnou revizi. Stojí kolem 500 korun a je ze zákona povinná. Platná revizní zpráva by v případě nehody mohla zajímat i pojišťovnu.

Pozor na hlodavce

Dobře zkontrolovat je potřeba i obytné místnosti, jestli se tam nedostali hlodavci. Prohlédněte taky všechny nastražené pasti, jestli v nich někdo neuvízl. Vyvětrejte peřiny i všechny textílie. Když je to potřeba, ošetřete zdi a konstrukci proti plísním a dřevokazným houbám. Lednici dobře vymyjte octovou vodou a nechte vyvětrat.