Ukliďte záhony trvalek

Postarat se musíme o rostliny, které nám dělají na záhonech radost dlouhá léta, tedy trvalky. Po zimě je potřeba ze záhonů odstranit pryč všechno, co tam nepatří. Pak se vydejte na obhlídky rostlin se zahradními nůžkami v ruce. Pečlivě všechny odumřelé nadzemní výhonky ostříhejte. Mezi rostlinami opatrně prokypřete půdu a při tom zbavte záhon plevele, dokud je ještě slabý a kořeny se dají dobře vytrhnout. Čím budete pečlivější, tím méně práce vás čeká v sezoně. Zároveň je vhodný čas na přesazování a dělení trsů trvalek, které kvetou později v létě a na podzim.

Už můžete sázet odolné letničky

Hýčkáte si na oknech vlastnoručně předpěstované sazeničky letniček? Tak to je jistě pečlivě zaléváte a stíníte před příliš silnými slunečními paprsky. Jenže takovou péči na záhonech mít nebudou. Proto ji před tím, než půjdou ven, naordinujte otužování, aby pro ně pobyt na čerstvém povětří nebyl smrtící. Pravidelně na ně otvírejte okno, aby si zvykly. Od poloviny dubna, když nezhrozí mrazy, pak můžete odolnější odrůdy, jako je například hrachor, hvozdík, chrpa, kopretina nebo měsíček, vysévat na slunné záhony nebo do truhlíků na balkony. Na záhony byste měli dát i předpěstované dvouletky, jako jsou třeba macešky, pomněnky nebo slézové růže.

Zaostřeno na keře

Vyzbrojte se pořádnými zahradními nůžkami a hurá na to. Z okrasných keřů a stromů je ještě na poslední chvíli potřeba odstranit všechny suché a poškozené větve. Končí taky vhodné období pro prořezávku ovocných dřevin. Ke konci měsíce se můžete pustit do výsadby nového živého plotu ze stálezelených dřevin. Nejlépe vám to půjde s plotovými nůžkami.

Na záhony už můžete dál odolnější druhy zeleniny.
Autor: Shutterstock.com
Zelenina pod širým nebem

Kdo se nemohl dočkat, může se konečně pustit do výsadby zeleniny přímo na záhony. Zkuste mrkev, červenou řepu, mrkev, saláty, a po třech až čtyřech semínkách najednou i hrách. Půdu nejprve zryjte na hloubku rýče a přidejte hnojivo nebo uzrálý kompost. Pak záhon srovnejte a začněte sázet. Semínka dobře zalijte a dávejte pozor na plevel, který by vám mohl budoucí sklizeň zahubit dřív, než naroste. Půda by měla být stále dostatečně vlhká

Aby byl trávník krásný, je potřeba ho správně sekat, hnojit a zavlažovat.
Autor: Shutterstock.com
Travička zelená

Ať jste byli pečliví a naordinovali trávníku v březnu vertikutaci a máte ho jako nový, nebo ne, čeká vás první pořádné sečení. Při prvním byste měli na sekačce nastavit centrální nastavení výšky výš, než jste zvyklí. Až při druhém až třetím sečení zvolte výšku jako obyčejně. Když není nedostatek vláhy, nezapomeňte probouzející se trávník dobře kropit, aby neuvadl. Pomůže vám při tom zavlažovací systém, který se dá nastavit i na počítač. Pak si jen nastavíte čas zálivky. Když systém navíc doplníte dešťovým čidlem, nehrozí zbytečné kropení.

Bydlení pro ptačí nájemníky

Už jste vyčistili a vyvěsili na stromy v zahradě ptačí budky? Kdo to ještě nestihl, dožene to teď. Nastěhovat se do nich mohou ptáci, kteří ještě vhodné bydlení nenašli a jako odměnu za přístřeší vám pomohou s likvidací přemnoženého hmyzu.

Nezapomeňte na růže

Kolem růží rozhoďte hnojivo se stopovými prvky a pusťte se do zkracování suchých a slabých výhonů. Stříhejte vždy nad zdravým očkem. Řez by měl být veden směrem šikmo od očka. Radikálně zkraťte i nově vysazené růže, které dobře zalévejte.

Co je ještě třeba udělat

-Od dubna vysazujeme cibuloviny kvetoucí v létě. Uskladněné hlízy mečíků, frézií, letních hyacintů a lilií vyneseme ze zimního úkrytu a překontrolujeme je.
-Mulčujeme záhony trávníků
-Řízkujeme jiřiny
-Konec měsíce je vhodným časem k přesazení stále zelených keřů a jehličnanů s kořenovým balem.