Nové sekačky mají vyšší výkon, jsou rychlejší a lépe sečou. Jsou vybavené moderními motory, takže mají levnější a ekologičtější provoz. Taky se s nimi míň nadřete, protože jsou lehčí a lépe se drží.

Elektrická sekačka – nenáročná volba

„Výhodou modelů poháněných elektromotorem je tichý chod, nízká hmotnost, minimální provozní náklady a nároky na údržbu. Na trhu lze najít i několik technologických zajímavostí jako například sekačku Blue Power 37 E od Wolf Gartenu, jehož kolektorový elektromotor dokáže ušetřit až 50 % elektrické energie. Tato sekačka má příkon 650 W, ale její výkon odpovídá 1 400 W,“ vysvětluje Jaroslav Nováček, produktový manažer ze společnosti Mountfield. K dalším přednostem patří výborné výsledky při sečení, sběru a mulčování, které dosahuje zásluhou zdvojeného nože.

Samochodné jezdí samy

Stroje s vlastním pojezdem, tedy samochodné stroje, mají vlastní pohon a není je třeba tlačit. I když jste stále na kabelu, pohodlně s ní dokážete pracovat i ve složitějším terénu. A kromě technických vymožeností si výrobci u elektrických sekaček dávají čím dál tím víc záležet i na designu a ergonomií. Dnes si už vyberete stroj, který vám nejen dokonale padne do ruky, ale navíc se vám i líbí

Kolektorový elektromotor sekačky Blue Power 37 E dokáže ušetřit až 50 % elektrické energie.
Autor: WOLF-Garten

Na střední a větší pozemky platí benzín

„Pro sečení na středních až velkých plochách už vám elektrika stačit nebude, potřebujete stroj poháněný benzínovým motorem, nejlépe s pojezdem. Záleží i na výbavě. Proto by stroji pro pohodlnou práci neměl chybět variátor nebo vícerychlostní převodovka, která umožňuje změnu rychlosti jízdy,“ vysvětluje Nováček. Stejně důležitý je také výkonný motor, kterému nevadí všelijaké výmoly nebo kopce, ale ani tráva vlhká od ranní rosy nebo deště.  Špičku představují stroje osazené agregáty Briggs & Stratton, Honda, Subaru a GGP. K jejich devizám patří snadné a spolehlivé startování a mimořádná životnost.

Co s trávou?

U moderních strojů se systémem 4v1si vyberte, jak naložit s posečenou trávou. Může skončit ve sběrném koši, zůstat odhozená stranou, nebo nastavíte mulčování. To je tráva speciálně tvarovaným nožem několikanásobně přeseknutá. Vzniklá jemná drť padá do strniště, kde pak působí jako přírodní hnojivo a zamezuje i zbytečnému vysychání trávníku. A vám odpadá starost, co s posečenou trávou.

Stroj G 48 TBR AP 4 s „offroad“ zaměřením pro práci v jakémkoli terénu.
Autor: Oleo Mac

Jaký sběrný koš? Velký! 

Výrobci na uživatele myslí i s jinými vymoženostmi, které údržbu trávníku zpříjemní. Ať jsou to objemné sběrné koše, které umožňují sekat bez častého přerušování kvůli vysypávání trávy nebo ergonomické spínače motoru a pojezdu. Ty dobře padnou do ruky a díky speciálním materiálům nikde nedřou ani netlačí.  Samozřejmostí je centrálně nastavitelná výška sečení. Třeba model MTF 5320 PD ES, který nastartujete klíčkem jako auto. Elektrický startér je hned vedle madel, takže se nemusíte k nastartování shýbat. Kromě toho je sekačka vybavena systémem Ready Start, který umožňuje spuštění stroje bez nutnosti nástřiku paliva a bez využití sytiče.

Fotogalerie
2 fotografie